Заволодіння $20 мільйонами Ощадбанку: САП просить арешту підозрюваних

Читать на русском
Антикорупційні прокурори скерували до суду клопотання про арешт десятьох підозрюваних у справі заволодіння коштами держбанку.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просять взяти під варту сина народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна Максима та інших підозрюваних.

Про це йдеться в повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

«Прокурорами САП внесені до суду відповідні клопотання щодо всіх підозрюваних про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 5 до 150 мільйонів гривень залежно від ролі кожного з учасників», – зазначили в прокуратурі.

За інформацією журналіста «Слова і Діла», Максима Березкіна просять взяти під варту з альтернативою застави в 150 мільйонів гривень.

Також у САП підтвердили затримання сина народного депутата, не називаючи його прізвища. За словами правоохоронців, він разом з іншими бенефіціарними власниками агрохолдингу «Креатив» набув корпоративні права ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон» за рахунок коштів Ощадбанку.

Як відомо, детективи НАБУ затримали 10 осіб за підозрою в заволодінні $20 мільйонами Ощадбанку. Серед них виявився син нардеп Березкіна Максим, заступниця голови правління Ощадбанку Ірина Земцова та інші.

Нагадаємо, за інформацією журналіста «Слова і Діла», організатором цієї схеми, за версією слідства, є народний депутат від групи «Воля народу» Станіслав Березкін. Заволодіння $20 млн здійснювалося шляхом укладання фіктивних угод про поставку товарів зі швейцарською фірмою CREATIV TRADING SA та белізькою Quadra Commodities SA Limited на вказану суму. При цьому фактична поставка товару за цими контрактами здійснена не була.

У Національному бюро встановили, що $10 млн ПрАТ «Креатив» перерахувало Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку.

За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: