НАБУ розслідує списання грошей з рахунку пов'язаної особи ПриватБанку

Читать на русском
У Національному бюро розслідують законність списання майже 150 мільйонів гривень із рахунків однієї особи в ПриватБанку.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливе незаконне списання понад 146 мільйонів гривень з рахунків у ПриватБанку Олександра Чертка, якого Національний банк визнав пов'язаною особою ПБ.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначене кримінальне провадження було порушено на підставі заяви Чортка за попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем). Справу відкрила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Як зазначається в ухвалі, посадові особи НБУ, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ПриватБанку здійснили можливе зловживання своїм службовим становищем, що спричинило необґрунтоване списання грошових коштів з рахунків Чертка в загальній сумі 146,36 млн грн.

За інформацією заявника, зазначена сума була списана з його рахунків у зв'язку з тим, що постановою Нацбанку його визнали пов'язаною з ПриватБанком особою. Таке рішення було ухвалене Комісією з питань визначення пов'язаних з банком осіб і перевірки операцій банків НБУ 13 грудня 2016 року. 29 грудня Черток звернувся до ПБ з вимогою повернути гроші, однак там відмовили. Детектив у клопотанні вказував, що особа вважається пов'язаною з банком, якщо банк протягом 15 робочих днів із дня отримання повідомлення НБУ не доведе зворотного. Згідно з інформацією Чертка, Нацбанк визнав його пов'язаною особою ПриватБанку в період часу до 15 днів, що, на його думку, підтверджує незаконність всієї операції з заволодіння коштами.

У межах цієї справи детективи просили суд надати доступ до документів НБУ, а саме: копій документів, на підставі яких відбулося списання коштів з усіх депозитних і карткових рахунків Чертка; копії матеріалів його листування з ПриватБанком про повернення коштів; копій документів і відомостей, на підставі яких було встановлено й визнано Чертка пов'язаною особою ПриватБанку; копії матеріалів позову Чертка до ПриватБанку й копії постанови НБУ про визнання ПБ неплатоспроможним. Суддя клопотання задовольнив.

Зазначимо, що 25 квітня 2018 року Верховний суд скасував рішення Жовтневого районного суду Дніпра та Апеляційного суду Дніпропетровської області, якими були стягнуті 2 млн доларів і 6 млн грн з ПриватБанку на користь Чертка. Суд вказував, що наразі ніхто не оскаржив рішення НБУ про пов'язаність Чертка з ПриватБанком.

Нагадаємо, НАБУ призначило експертизу в справі ПриватБанку. Раніше детективи отримали черговий доступ до документів у цій справі. Також у НАБУ вирішили перевірити рахунки низки фірм-фігурантів справи ПБ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: