НАБУ розслідує ухилення від сплати податків фірмами Дубневичів

Читать на русском
В Антикорупційному бюро запідозрили енергетичні фірми братів-нардепів в умисній не сплаті ПДВ.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливе ухилення від сплати податків фірмами ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», кінцевими бенефіціарами яких є народні депутати-брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Про це йдеться в одному з рішень Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, вищевказані фірми умисно ухилилися від сплати податку на додану вартість на загальну суму майже 123,9 мільйона гривень. Як вказувалося у клопотанні детектива, посадові особи ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» ухилилися від сплати ПДВ шляхом зображення по період червень 2015 року - грудень 2017 року податкової звітності результатів безтоварних господарських операцій із ТОВ «Корпорація КРТ», що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету. Зазначені дії попередньо кваліфіковані за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків).

У Нацбюро додали, що встановити можливе вчинення зазначеного кримінального злочину вдалося в ході розслідування справи про заволодіння природним газом НАК «Нафтогаз-України» на загальну суму в понад 1,4 мільярда грн фірмами ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Унергія- Новояворівськ». Детектив у клопотанні вказував, що після заволодіння цими фірмами газом вони використовували його для виробництва електроенергії, а в подальшому реалізували її ДП «Енергоринок», отримавши дохід на загальну суму 2,32 млрд грн. Далі частина зазначеного доходу було розподілено між учасниками злочинного угруповання.

Частина від цієї суми, як вказують у НАБУ, була легалізована шляхом укладання фіктивних договорів на закупівлю мазуту в обсязі 25 710 тонн у ТОВ «Корпорація КРТ» (бенефіціари також брати Дубневичі) на суму 158,68 млн грн. Після укладення договорів гроші були перераховані, а товар – фактично не поставлений. Більша частина незаконного доходу перераховувалася на рахунки «Корпорації КРТ» під приводом закупівлі фільтрів, технічних масел, трансформаторів струму і послуг з обслуговування газотурбінних двигунів (ГТД), парових турбін тощо. Загалом за такими договорами ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» перерахували «Корпорації КРТ» 1,65 млрд грн. За даними слідства, всі укладені договори між енергетичними фірмами і «Корпорацією КРТ» були фіктивними і спрямовані на легалізацію коштів.

Крім того, у Бюро встановили, що в подальшому «Корпорація КРТ» укладала договори нібито поставки обладнання для підприємств «Енергія-Новий Розділ» і «Енергія-Новояворівськ» з фірмами, які містять ознаки фіктивності. Таким чином, гроші легалізовувались і виводилися в готівку.

У зв'язку з цим, детективи просили надати доступ до матеріалів справи НАБУ про розкрадання природного газу у НАК «Нафтогаз-України». Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, суд заарештував дві ТЕЦ, які належать ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ». Пізніше, АРМА вибрало управителів для цих ТЕЦ.

Раніше також стало відомо, що НАБУ розслідує можливе незаконне збагачення братів Дубневичів. До цього, детективи перевіряли рух коштів по їх банківських рахунках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: