Стало відомо, кого підтримав Єрусалимський патріарх у суперечці Константинополя з РПЦ

Читать на русском
Патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ підтримав Вселенський патріархат у його протистоянні з РПЦ щодо автокефалії Української церкви.

Патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ підтримав Вселенський патріархат у його протистоянні з РПЦ щодо автокефалії Української церкви.

Як передає «Слово і Діло», про це пише видання Оrthodoxia.info.

Зокрема, Феофіл ІІІ звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання Святого миро, що на думку видання свідчить про підтримку Фанара та всеправославної єдності під егідою Константинополя. Відповідне звернення з проханням про миро для єрусалимської церкви Варфоломію передав єрусалимський екзарх Антонін Нектаріос.

«Минули ті часи, коли патріархи Сходу змушені були через труднощі подорожувати до всіх кінців світу для того, щоб просити допомоги для своїх церков, і таким чином були змушені бути поступливими», – сказав екзарх.

Єрусалимський екзарх назвав Святе миро вищою сполучною ланкою між православними церквами та наголосив на непорушності зв'язків між Єрусалимом та Константинополем.

Додамо, що з точки зору Константинопольського патріархату право здійснювати мироваріння належить виключно Фанару в співслужінні з представниками Помісних православних церков. З точки зору Російської православної церкви, виключною прерогативою автокефальної церкви є право самостійно здійснювати мироваріння.

Раніше в РПЦ заявили, що в разі підтримки Єрусалимським патріархатом автокефалії Української церкви Московський патріархат розірве всі відносини з Єрусалимом і припинить усі служіння в Храмі Гробу Господнього.

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві стравропігії та визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Українській церкві.

За словами предстоятеля УПЦ КП Філарета, томос буде отриманий після обрання предстоятеля патріархату на об'єднавчому соборі.

15 жовтня Синод РПЦ ухвалив рішення відмовитися від євхаристійного спілкування з Константинополем через підготовку Фанаром автокефалії Української православної церкви. Тепер за молитву в «заборонених» храмах Константинопольського патріархату священнослужителів Російської православної церкви чекає покарання, а віряни будуть зобов'язані покаятися в цьому гріху на сповіді.

Крім того, голова РПЦ Кирило заявив, що Константинопольський патріархат, визнавши канонічність УПЦ КП та УАПЦ, впав у розкол.

Константинопольський патріархат не розриватиме відносин із Російською православною церквою й продовжить поминати Московського патріарха в порядку, встановленому в диптиху.

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що РПЦ рано чи пізно буде змушена змиритися з рішеннями Синоду Константинопольського патріархату щодо Української церкви.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: