Чому РПЦ розірвала відносини з Константинополем?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Це вже не вперше РПЦ розриває євхаристійне спілкування з Константинопольским патріархатом, але потім це спілкування відновлюють.

Про це у своєму блозі написав політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Потрібно розуміти, що Константинопольський патріархат і Московський є одними з найвпливовіших серед православних церков і борються за поширення своєї влади на інші православні церкви, підкреслив експерт.

За його словами, після того, як у Стамбулі рішенням Синоду Константинопольського патріархату було скасоване рішення про поширення дії митрополії московської церкви на Україну, будь-яка православна українська церква відтепер підпорядковується Константинополю, і коли представники всіх без винятку наявних в Україні православних церков проведуть об’єднавчий Собор та оберуть нового предстоятеля, українська церква зможе отримати томос від Константинополя.

«Доти українська церква не є незалежною й перебуває в підпорядкуванні Константинополя», – констатував політолог.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

У статуті Російської православної церкви вказано, що юрисдикція цієї церкви поширюється на всіх православних християн майже в усіх колишніх республіках Радянського Союзу, зокрема України, уточнив він.

«Відтак рішення Синоду РПЦ юридично затверджує, що вони не визнають поширення юрисдикції Константинопольського патріархату на територію України й дають сигнал для УПЦ МП не визнавати українську церкву підконтрольною Константинополю», – пояснив експерт.

На його переконання, проблема православ’я в тому, що воно ніколи не було єдиним через чвари, конкуренцію, розбрат, тому досі не змогли створити єдину Вселенську церкву на зразок католицької.

«Втручання політиків у ці процеси лише шкодить, оскільки посилює протиріччя в суспільстві. Кожен має право на вільний вибір церкви, релігії та конфесії, а держава не має нав’язувати це, використовуючи в політичних маніпуляціях і спекуляціях», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Детальніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: