США об'єднають генконсульство в Єрусалимі з посольством – Помпео

Читать на русском
За словами держсекретаря США Майка Помпео, в посольстві буде створений новий відділ із палестинських питань.

Вашингтон збирається об'єднати генеральне консульство США в Єрусалимі, яке обслуговує палестинців, зі своїм новим посольством в Ізраїлі.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 18 жовтня, заявив держсекретар США Майк Помпео, повідомляє агентство Reuters.

Посольство розбрату: навіщо Трамп переніс дипмісію до Єрусалима та чим це загрожує?14 травня в Єрусалимі відкрилося посольство США, перенесене з Тель-Авіва згідно з рішенням Трампа. Щонайменше 55 учасників протестів загинули й 2700 осіб звернулися за допомогою. Оцінили ситуацію експерти.

За його словами, в американському посольстві в Єрусалимі буде створений новий відділ із палестинських питань.

«Це рішення обумовлене нашими глобальними спробами підвищити ефективність і дієвість наших операцій, – наводить агентство його слова. – Це не означає зміну політики США щодо Єрусалиму, Західного берегу або сектора Газа».

Статус Єрусалима – одна з ключових проблем у палестино-ізраїльському конфлікті. Ізраїльтяни зайняли східну частину міста під час війни 1967 року. Вони наполягають, що Єрусалим є «єдиною й нєподільною» столицею Ізраїлю. Палестинці хочуть зробити східну частину міста столицею своєї держави.

Наразі США та Гватемала мають посольства в Єрусалимі (з 14 травня і 16 травня 2018 року відповідно). Відкриття американського диппредставництва призвело до різкого посилення масових протестів палестинців. Ліга арабських держав своєю чергою назвала відкриття посольства США в Єрусалимі дуже небезпечним вчинком, наслідків якого Вашингтон не уявляє.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: