Ізраїль запропонував Україні перенести посольство до Єрусалима

Читать на русском
Посольства до Єрусалима слідом за США перенесли Парагвай і Гватемала. Ізраїль обіцяє допомогу першим десяти країнам, які візьмуть із них приклад.

Ізраїль веде переговори з українською владою про перенесення посольства України з Тель-Авіва до Єрусалима.

Як пише «Слово і Діло», про це в інтерв'ю LB.ua повідомив міністр у справах Єрусалима і спадщини держави Ізраїль, міністр із питань охорони навколишнього середовища Зеев Елькін.

Єрусалим має стати столицею двох держав – ЄСВона підкреслила, що позиція ЄС полягає в тому, що Єрусалим повинен бути столицею одночасно держави Ізраїль і держави Палестина.

«Одна з важливих тем, яка порушувалася на моїй зустрічі з президентом і міністром закордонних справ України зараз, а також раніше на зустрічі нашого прем'єра з Павлом Клімкіним під час його візиту цього року до Ізраїля – це тема перенесення українського посольства в Ізраїлі до Єрусалима. Це природний, на мою думку, крок», – сказав Елькін.

Він також послався на приклад низки східноєвропейських країн, які сьогодні про це думають: Угорщина, Чехія, Румунія.

При цьому міністр висловив упевненість, що такий крок «був би позитивно відзначений і в США».

«Тому що перенесення посольства було персональним рішенням президента США, він ним дуже пишається. І якби Україна пішла цим шляхом серед перших країн, то я впевнений, що це було б відзначено», – сказав Елькін.

Зі свого боку ізраїльське керівництво ухвалило рішення, що готове надати «будь-яку організаційну й змістовну допомогу тим першим 10 країнам, які перенесуть своє посольство до Єрусалима».

«Тому я дійсно дуже сподіваюся, що якнайшвидше Україна ухвалить правильне рішення й перенесе своє посольство до Єрусалима», – сказав Елькін.

При цьому він відмовився розголошувати реакцію українських чиновників на цю тему. «Ми ведемо реально робочі розмови. Так, я не вважаю, що це неможливий варіант розвитку подій», – додав він.

Нагадаємо, 14 травня США відкрили посольство в Єрусалимі. Цю подію приурочили до святкування 70-ї річниці заснування Ізраїлю. Перенесення американського посольства з Тель-Авіва викликало масові сутички в секторі Газа.

Незабаром в Єрусалим були перенесені посольства Гватемали та Парагваю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: