Посольство розбрату: навіщо Трамп переніс дипмісію до Єрусалима та чим це загрожує?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Під час передвиборчої кампанії Трамп неодноразово обіцяв перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалима. Втім, немає нічого незвичайного в тому, що політики в прагненні залучити електорат озвучують резонансні обіцянки. Особливо враховуючи, що їхні запевнення всерйоз іноді не сприймаються, адже нерідко, вже прийшовши до влади, політики забувають про гучні гасла. Однак у випадку з президентом США все сталося якраз навпаки. Свого слова американський лідер дотримав. 6 грудня 2017 року вже в статусі президента США він оголосив про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю й перенесення туди американського посольства. Відтоді ініціативу Трампа критикували арабські країни, ЄС і ООН, а ситуація між Ізраїлем і Палестиною загострювалася дедалі більше. Голова Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуд Аббас назвав ініціативу Трампа «ляпасом століття». Втім, змінити рішення глави Білого дому не вдалося.

14 травня в Єрусалимі відкрилося посольство США, перенесене з Тель-Авіва. У день відкриття палестинці провели масові акції на кордоні сектора Газа з Ізраїлем, які призвели до кровопролитних і жорстких зіткнень з ізраїльською поліцією: щонайменше 55 учасників протестів загинули й 2700 осіб звернулися за допомогою.

«Слово і Діло» вирішило дізнатися, чому в США зважилися на такий жест, навіть незважаючи на кровопролиття, до чого це призведе та яку позицію зайняти Україні в цих обставинах, щоб не втратити підтримку країн.

Ціна обіцянок – статус Єрусалима

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов підкреслив, що ця ситуація є наочним приклад того, що не завжди передвиборчі обіцянки потрібно виконувати з точністю до міліметра.

Всесвітній гнів мусульман: чим обернулося рішення Трампа щодо ЄрусалимуМОЗ Палестини повідомив постраждалих під час протестів через рішення президента США про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. Протести охопили кілька країн.

«Нерідко в запалі передвиборчої боротьби даються обіцянки, які на практиці приносять більше проблем, ніж рішень. Відкриття посольства в Єрусалимі – саме таке рішення», – зазначив експерт.

«Трамп обіцяв це єврейській діаспорі, Ізраїлю, який за Трампа отримав статус стратегічного союзника, адже за Обами для Тель-Авіва були непрості часи», – нагадав він.

Ця ситуація може підірвати Близький Схід, додав Леонов.

Методи Трампа й наслідки

Політолог звернув увагу, що Трамп жорстко діє на міжнародній арені, це вже стало його фірмовим стилем.

Трамп діє жорстко, навіть не оглядаючись на союзників, не те що на ворогів. І якщо з КНДР ситуація зрушила з мертвої точки, такий Кавалерійський наскок, метод батога й пряника змусив Кім Чен Ина піти на поступки, яких раніше не було, то з Палестиною цей метод не спрацює.

«Таких поступок дійсно не було раніше. Можливо, в Трампа якесь своєрідне запаморочення від успіху й він вирішив, що отримав карт-бланш на реалізацію всіх своїх ідей. Але перенесення посольства до Єрусалима має інший характер», – пояснив фахівець.

«Потрібно враховувати ситуацію з Іраном і Сирією. Близький Схід може вибухнути, причому дуже серйозно. В Сирії й так уже багаторічна війна. Нові зіткнення в Ізраїлі можуть спровокувати новий виток насильства», – припустив Леонов.

За його словами, жорсткі методи спрацювали в Північній Кореї, тому що там США мають справу з однією особою – диктатором, який все вирішує.

«На Близькому Сході переплетення інтересів, безліч конфігурацій і проблем. Немає єдиної сили, на яку можна тиснути, щоб отримати необхідний результат. У КНДР один диктатор, якому є що втрачати. На Близькому Сході зовсім інші розклади», – уточнив політолог.

Є термін, запозичений із кібернетики, який відображає нинішні реалії. Це поняття «чорний ящик» – на вхід подається один сигнал, а який буде на виході, ніхто не знає, продовжив фахівець.

Близький Схід сьогодні, як «чорний ящик». На вхід подаються певні сигнали, але що буде на виході, прогнозувати неможливо. Спокійніше в регіоні точно не стане.

За його словами, якщо проаналізувати, то приблизно такими самими методами Трамп діяв і в бізнесі.

«Тобто жорстка стратегія була в нього завжди. Він діє з позиції сили. Це його стиль», – підкреслив політолог.

Україна – слідом за США?

У нас багато гарячих голів пропонували слідом за США відкрити посольство України в Єрусалимі й дуже сильно критикували МЗС, АП за те, що в терміновому порядку Київ не пішов за Вашингтоном, але в дипломатії витримка є вкрай важливим інструментом, наголосив експерт.

«Зараз для України опинитися в епіцентрі такого скандалу на Близькому Сході категорично неприйнятно. Особливо з огляду на допомогу не лише США, але й серйозні контракти з тією ж Саудівською Аравією, країнами Перської затоки, низку контрактів щодо військової техніки. Тому краще Україні утриматися від рішень. Тим паче Ізраїль дуже обережно робив кроки назустріч Україні», – додав він.

«Рішення в цій проблематиці матимуть незворотний характер для репутації країни, для її позицій. США можуть собі дозволити навіть такі дії, але європейські країни навряд чи ризикнуть повторити це. Тим більше Україна», – резюмував Олександр Леонов.

Тим часом у «Міжнародній амністії» заявили, що у більш ніж 500 протестувальників вогнепальні поранення.

Прем'єр Ізраїлю назвав дії військових самозахистом від радикального угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Газа.

Нагадаємо, сам Дональд Трамп раніше назвав це рішення «довгоочікуваним кроком».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: