Андріївську церкву передали в користування Константинополю: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Андріївську церкву передадуть в користування Вселенському патріарху. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.
Слово і Діло

Андріївську церкву передадуть у користування Вселенському патріарху для проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій. Таке рішення 18 жовтня ухвалила Верховна Рада.

Будівля при цьому залишиться в державній власності, але її виключать із переліку нерухомих об'єктів культурної спадщини заповідника «Софія Київська». Президент України Петро Порошенко, який виступив ініціатором законопроекту, заявив, що це сприятиме зміцненню зв'язків України зі світовим православ'ям.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають щодо рішення Ради.

«Питання не в тому, що церкву передали. Питання в тому, що 237 депутатів з ініціативи президента ухвалили рішення, яке виходить за межі їхніх повноважень і повністю суперечить Конституції. Ба більше, передача державного майна в цьому випадку не може здійснюватися на підставі закону. Це норма одноразової прямої дії. Компетенція Кабміну. Створюється враження, що в нас не парламент, а Олімп», – написав Руслан Білоконь.

«Так, це форма подяки України Вселенському патріарху за незалежність української церкви від Москви. Ми передаємо в користування Вселенського патріарха лише одну церкву й отримаємо натомість цілий історичний томос про автокефалію Української православної церкви. У цьому немає жодної зради й жодних негативних наслідків. Навпаки – стратегічна вигода й користь для України. Однак маніпулятивну істерику проросійських сил в Україні не зупинити», – написав політичний експерт Олексій Мінаков.

«В порушення Конституції України – є висновок науково-експертного управління Ради. Рішення ухвалили неконституційне. Це торгівля вже історією й національним надбанням. І рішення це хочуть провести через Раду, щоб потім нікого не посадили. Віддайте Варфоломію свої будинки та резиденції, вони йому більше сподобаються. Там і монастирі можна збудувати, і церкви. А в деяких вони вже є», – вважає Дмитро Раїмов.

«Низка «експертів» обурюється, що Андріївську церкву хочуть передати якомусь «лівому чуваку» з Константинополя. По-перше, не передати, а віддати в оперативне управління. По-друге, не «лівому чуваку», а Вселенському патріарху. З точки зору християнської православної ієрархії, канонічніше не буває. По-третє, ці ж експерти чомусь не обурюються, що Московській церкві віддали в управління Києво-Печерську Лавру, Почаївську Лавру та ряд інших святинь, а значить, гроші звідти вже багато років системно йдуть до Москви», – написав Віктор Таран.

Нагадаємо, Вселенський патріархат може надати томос про автокефалію Українській православній церкві на Синоді, який відбудеться в другій половині листопада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: