Чи отримає Україна томос та як це вплине на президентські рейтинги?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Різна інформація вже була, зокрема щодо того, що рішення можуть відкласти через побоювання того, що РФ використовуватиме це для конфлікту. Однак є великі сподівання, що автокефалію ми отримаємо.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи питання надання Українській православній церкві автокефалії.

«Річ у тім, що можуть бути різні моменти, операційні зокрема, які стримують від надання автокефалії саме зараз. Операційні моменти – це до трьох місяців. Тому томос нададуть, але або до кінця цього року, або наступного. Ми отримаємо томос, але питання в тому, наскільки ми готові до цього. Тому, можливо, Вселенський патріархат попросить Україну, щоб церкви, громадські організації загалом досягли злагоди, закрили якісь невирішені питання», – зазначив Краснопьоров.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Томос нададуть, але зараз можуть у Константинополі перестрахуватися, виступити з проханням, щоб були закриті не ирішені питання, щоб надалі не виникло більших проблем, уточнив він.

«Ідеться про те, що нікому не потрібен релігійний конфлікт, а Росія на ньому гратиме. Чи зможе Україна підготуватися так, щоб не дати такої змоги РФ, щоб у Кремлі не могли використовувати і нас, і свої сили», – підкреслив експерт.

На його переконання, Росія робитиме все можливе руками своїх агентів та своїх українських агентів.

«Є різні люди, завербовані й ні, але на емоціях можуть грати. В РФ розуміють, для чого це роблять. Тому потрібно витримати час, витримати юридичне визнання, а потім уже від нього робити наступні кроки, а не вимагати всього й одразу з посиланням, що ми все заберемо. Зрозуміло, що українські Лаври мають бути українськими, більшість приходів мають бути українськими. Так і буде, але потрібно вміти чекати й враховувати контекст», – пояснив він.

Якщо розглядати питання в політичній площині, то, за його словами, на президентські рейтинги це вплине позитивно, але не вирішальним чином.

В принципі, додав політолог, навіть якщо томос буде не за чинного президента або на його другому терміні, то все одно Порошенко зробив уже більше, ніж інші. Тому рейтинги Порошенка, звичайно, зростуть, але не настільки, щоб це допомогло виграти вибори.

«У президента на сьогодні позиція така, що гра більше на темі безпеки: армія – територіальна безпека, мова – національна безпека, церква – духовна безпека. Декілька складових. Тому бачимо дотискання БПП закону про мову. Не все добре в історії, яку він хоче зробити. Так, рейтинг підтягуватиметься, але чи так, як очікують в АП?», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Докладніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: