В УПЦ КП назвали можливі терміни отримання томосу

Читать на русском
Вселенський патріархат може надати томос про автокефалію Української православної церкви на Синоді, який відбудеться у другій половині листопада поточного року.

Вселенський патріархат може надати томос про автокефалію Української православної церкви на Синоді, який відбудеться у другій половині листопада поточного року.

Про це в ефірі Громадського заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря, коментуючи рішення Синоду від 11 жовтня, пише «Слово і Діло».

Чи отримає Україна томос та як це вплине на президентські рейтинги?У Стамбулі триває засідання Синоду Константинопольського патріархату щодо надання Українській православній церкві автокефалії.

«Найближча дата, яка може бути, - це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися у другій половині листопада. Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це сталося якомога швидше», - заявив Зоря, відповідаючи на питання про можливі терміни отримання томосу.

Прес-секретар Київського патріархату заявив, що прийшов час переходити до наступного етапу, коли треба збирати собор для об'єднання помісних православних церков в Україні.

«До сих пір не було можливості зібрати собор, так як представники УПЦ Московського патріархату не могли брати в ньому участь: їм потрібно було запевнення», - пояснив Зоря.

На посаду глави єдиної Української православної церкви УПЦ КП буде висувати кандидатуру патріарха Філарета, з якого Синод в Константинополі зняв анафему.

«Але буде можливість висунути й інші кандидатури, хоча поки інших кандидатур не називалося, хто б міг скласти альтернативу. Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату томос - як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо», - повідомив архієпископ.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що рішення про томос Україні вже прийнято.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: