Активісти мітингують під ВР щодо Виборчого кодексу

Читать на русском
Біля Ради мітинг. Люди тримають плакати щодо голосування за проект Виборчого кодексу. Сьогоднішня акція – це старт безстрокового громадського тиску на парламент.

Біля входів до комітетів Верховної Ради відбувається мітинг.

Як пише «Слово і Діло» з посиланням на УП, кілька сотень людей тримають плакати.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

Активісти зупиняли народних депутатів, які йдуть на роботу, й питали, чи підтримують вони проект Виборчого кодексу (№3112-1), який передбачає запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.

Мітингувальники заявляють, що сьогоднішня акція – це старт безстрокового громадського тиску на парламент. Їхня вимога – відмова від змішаної виборчої системи та ухвалення в другому читанні пропорційної з відкритими списками.

Нагадаємо, проект Виборчого кодексу був підтриманий Верховною Радою 7 листопада 2017 року в першому читанні. «За» проголовували 226 народних депутатів. Проект №3112-1 був внесений спікером верховної Ради Андрієм Парубієм, депутатами Олександром Черненком (БПП) та Леонідом Ємцем («Народний фронт»). Документ був розроблений робочою групою на основі проекту Виборчого кодексу, підготовленого ще 2010 року під керівництвом Юрія Ключковського.

Зміна виборчого законодавства: які обіцянки давали нардепиВерховна Рада в жовтні має продовжити розгляд змін до виборчого законодавства. Слово і Діло розбиралось, які обіцянки давали нардепи.

Також депутати прогнозують, що Верховна Рада не зможе проголосувати в другому читанні за Виборчий кодекс, оскільки цьому заважає позиція мажоритарників.

Як писало «Слово і Діло», одна з передвиборчих обіцянок Петра Порошенка була про те, що дострокові вибори (у 2014 році – ред.) до Верховної Ради України будуть на пропорційній основі за відкритими списками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: