Стало відомо, коли буде готовий до другого читання Виборчий кодекс

Читать на русском
Підготовка проекту Виборчого кодексу до другого читання розпочнеться з початком наступної сесії Верховної Ради.

Комітет із питань правової політики і правосуддя Верховної Ради України підготує проект Виборчого кодексу до другого читання орієнтовно до квітня-травня.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив член комітету, голова підкомітету з питань виборів і референдумів, народний депутат від фракції БПП Олександр Черненко.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

За його словами, на сьогодні до проекту Виборчого кодексу, затвердженого парламентом у першому читанні в листопаді 2017 року, запропоновані чотири тисячі триста правок. Роботу над їх структуруванням та врахуванням комітет розпочне з початком наступної сесії.

«Щойно комітет збереться й буде кворум, створимо робочу групу, звернемося до фракцій, щоб вони надали до неї своїх представників. Я її буду очолювати. І будемо йти всіма поправками, дивитися, що враховувати на рівні комітету, а що відхиляти. Адже можна так покращити законопроект, що виглядатиме він буде гарно, а «їхати» не буде. Тому потрібно працювати швидко, але якісно. Щоб нормально розглянути, потрібно хоча б кілька місяців, щоб група раз на тиждень збиралася та працювала», – сказав Черненко.

При цьому він зауважив, що проект може бути розглянутий швидше, «якщо буде ухвалене політичне рішення».

Нагадаємо, проект Виборчого кодексу був підтриманий Верховною Радою 7 листопада в першому читанні. «За» проголовували 226 народних депутатів. Проект №3112-1 був внесений спікером верховної Ради Андрієм Парубієм, депутатами Олександром Черненком (БПП) та Леонідом Ємцем («Народний фронт»). Документ був розроблений робочою групою на основі проекту Виборчого кодексу, підготовленого ще 2010 року під керівництвом Юрія Ключковського.

Проектом, зокрема, пропонується проводити парламентські вибори за системою регіональних відкритих списків: Україна ділиться на 27 виборчих регіонів, в кожному з яких партії висувають свої списки. Виборець обов'язково голосує за одну з цих партій і за бажанням за когось із кандидатів, яких партія висунула саме в цьому регіоні, саме в цьому регіональному списку. Також проект передбачає 4% прохідний бар’єр.

Раніше посли G7 назвали дедлайн для ухвалення виборчої реформи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: