Зміна виборчого законодавства: які обіцянки давали нардепи

Читать на русском
Верховна Рада в жовтні має продовжити розгляд змін до виборчого законодавства. Слово і Діло розбиралось, які обіцянки давали нардепи.

Півроку залишилося до проведення президентських виборів в Україні й ще рік – до парламентських. Поряд із боротьбою за прихильність електорату ведеться боротьба за правила і умови для проведення виборів. До оновлення складу Центральної виборчої комісії у депутатів восени руки нарешті дійшли, тепер прийшла черга оновлення виборчої системи.

Восени минулого року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект нового Виборчого кодексу (авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка), який передбачає перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками (тобто мажоритарки вже не буде). Приводу для оптимізму, втім, мало: законопроект чекає ще друге читання й у парламенті вважають, що він може його не пройти. «У першому читанні Виборчий кодекс ухвалили випадково. Депутати навіть не зрозуміли, за що вони голосували. Однозначно, надалі він не отримає підтримки залу. Тому що система виборів висуванням кандидатів є корумпованою від самого початку», – вважає депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна.

Ігор ГузьНародний депутат України
Гузь заявив, що не підтримає зміни до виборчого законодавства, якщо округ не буде мати свого депутатаСказано 26 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявляв, що розгляд Виборчого кодексу слід почати в жовтні, до нього подана велика кількість правок. Цього місяця лише два пленарних тижні (і один уже минув), логічно буде, якщо парламент розпочне роботу над новим кодексом з 16 жовтня.

Відзначимо, що багато народних депутатів перед виборами 2014 року обіцяли змінити виборчу систему. За підсумками ухвалення нового кодексу в першому читанні вже видно, хто всерйоз налаштований виконати свою обіцянку, а хто з якихось причин пригальмував з її реалізацією.

При голосуванні за проект Виборчого кодексу утримався, зокрема, Сергій Мельничук, який обіцяв сприяти прийняттю закону про вибори за відкритими списками. Були відсутні на голосуванні Юрій Чижмарь, Ігор Мосійчук та Олег Купрієнко, які давали аналогічну обіцянку.

Таке ж обіцянку давали Артем Вітко та Сергій Рибалка, які за законопроект не голосували. Нардепи Валерій Дубіль, Олександра Кужель і Сергій Березенко також не голосували, хоча обіцяли домагатись ухвалення закону про проведення виборів до парламенту за пропорційною системою з відкритими списками. А Березенко хотів домогтися скасування мажоритарної системи.

Віктор Вовк і Тетяна Юзькова виконали програмну обіцянку сприяти ухваленню закону про вибори за відкритими списками, віддавши голос «за». Оксана Продан, яка також підтримала Виборчий кодекс, виконала обіцянку внести до нього поправки. Нардеп вважає, що в ньому є ризики перетворення цієї виборчої системи на укрупнену мажоритарку. Поправки Продан оприлюднила на своєму сайті, профільний комітет їх ще не розглянув.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін пообіцяв, що підтримає ухвалення нового Виборчого кодексуСказано 6 вересня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Цікава позиція щодо Виборчого кодексу в Юрія Тимошенка: він пообіцяв підтримати його «на догоду виборцям», оскільки сам голосувати за нього не хоче. В другому читанні обіцяв підтримати його лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак: «Ми голосували в першому читанні за нові виборчі кодекси, але я скептично налаштований, що нове виборче законодавство буде ухвалене для виборів наступного скликання. У парламенті половина мажоритарників, а виборчими кодексами скасовується інститут мажоритарки, хоча я голосував «за» й буду голосувати «за».

Володимир Арешонков готовий голосувати за Виборчий кодекс лише за умови, якщо він передбачатиме механізм відкликання депутатів. Сергій Шахов у вересні заявив, що підтримуватиме Кодекс за умови функціонування мажоритарної системи, а також підтримає варіант системи з відкритими виборчими списками. Олександр Кірш також виступає за відкриті партійні списки. «Якщо говорити про мій власний корисливий інтерес, то я в країні відомий більше, ніж на своєму окрузі, я не програю від того, що законодавство буде змінене в цьому напрямку, що вибори будуть за партійними списками, а не за мажоритаркою. Але голосувати «за» я буду не з цієї причини, а тому що це було обіцяно», – заявив нардеп.

Борислав Розенблат, навпаки, проти відмови від мажоритарної системи й за Виборчий кодекс голосувати не збирається. Депутат назвав закон «безглуздим» і таким, що не відповідає жодним вимогам. «Я не буду голосувати за цей закон і принципово говорю свою позицію, тому що люди залишаються без права мати свого депутата», – заявив він.

Нагадаємо, 20 вересня Верховна Рада затвердила новий склад Центральної виборчої комісії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: