Виборча реформа: чи допоможе це оновити парламент

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Дійсно, пропорційній системі з відкритими списками довго та багато хто опирався. Занадто вже зручною була для всіх мажоритарка. При відносно невеликих вливаннях заможних людей голоси спокійно купувалися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, оцінюючи ухвалення виборчої реформи в першому читанні.

«Після виборів ми стикаємося з ситуацією, коли постає питання відповідальності за свої обіцянки. Але депутат, який купив голоси, вже вважає що розрахувався з виборцями й у подальшому від зобов’язань звільняється. Депутати, які купили голоси, вважають цілком справедливим те, що в подальшому вони мають право діяти на власний розсуд», – зазначив Яблонський.

Відкриті списки зменшують ризики політичної корупції, підкупу виборців, хоча вже є побоювання, що можна обходити й таку систему, додав він.

«Результат побачимо на практиці. Зараз це в будь-якому разі крок уперед», – уточнив експерт.

Партії на етапі формування списків та голосування змінюють центри впливу. Якщо раніше був «цар» – лідер партії – та спонсори, то зараз підсилюється роль виборця при формуванні остаточних результатів. Є шанс, що тройдуть люди, ближчі до виборців.

«Пропорційна система із закритими списками, образно кажучи, як комплексний обід. Дали готове меню, щось не влаштовує – йди до іншого закладу. Відкриті списки дають можливість формувати політичне меню самостійно», – підкреслив політолог.

На його думку, політики відчувають наближення виборів, а значить, якісь зобов’язання доведеться виконати, як би не було складно.

«Речі, які були обіцяні, – це обмеження депутатської недоторканності та виборче законодавство. Якщо ці речі будуть ухвалені, відбудеться певний прорив у політичній та партійній системі України», – пояснив Яблонський.

За його словами, тиск вулиці в цих питаннях узагалі не грає ролі.

«Перемога завжди має багато батьків, а поразка завжди сирота. У цій ситуації, з одного боку, зіграв роль інстинкт самозбереження, з іншого – зовнішній вплив. Усі політсили, які утворювали європейську коаліцію, мали певні зобов’язання перед західними партнерами, а причин не голосувати за відкриті списки з кожним днем меншає», – резюмував Василь Яблонський.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто дав вирішальні голоси за виборчі зміни.

Нагадаємо, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: