Три роки Верховної Ради: лише кожна п’ята передвиборча обіцянка виконана

Читать на русском

Із понад двох тисяч програмних обіцянок, з якими йшли на вибори 2014 року нинішні народні депутати виконана лише кожна п’ята, а саме 19%. Такі результати моніторингу роботи Верховної Ради від порталу «Слово і Діло».

Аналітики зібрали всі передвиборчі обіцянки депутатів ВРУ VIII скликання – їх виявилося 2086. Більшість – 1953 – належать депутатам, обраних по мажоритарних округах, адже кожен з них складав програму самостійно та включав до неї ті пункти, які сам вважав за потрібне. Сюди не увійшли пункти програм депутатів, які пройшли в Раду в результаті довиборів. Це 5 таких мажоритарників, як Руслан Богдан, Ірина Констанкевич, Максим Микитась, Юрій Одарченко, Тетяна Ричкова, Сергій Шахов та Віктор Шевченко.

Роки йдуть, обіцянки залишаються: що політики щороку обіцяють українцям у листопадіПродовжуючи щомісячну серію інфографік, розповідаємо, які обіцянки давали українцям політики в листопаді 2014, 2015 та 2016 років.

Так от, серед депутатів, обраних у одномандатних виборчих округах, на цю мить виконані лише 18% (а саме 359).

133 передвиборчих обіцянки належать депутатам-списочникам, тобто тим, хто потрапив до парламенту за списком партії, і, відповідно, отримав у своє досьє кожну обіцянку, яка містилася в програмі партії. 35% з них (а саме 46) виконані.

В цілому ж із загальної кількості виконані 405 програмних обіцянок парламенту чинного скликання. Не виконаними залишаються 1681 (81%), з них статус «у процесі виконання» мають 1276, ще 405 (рівно стільки ж, як виконано) отримали статус «не виконано».

До речі, «Слово і Діло» також підрахувало, хто з депутатів найбільше обіцяє, а хто – прийшов до парламенту «відсидітися».

Нагадаємо, раніше аналітики порталу вирахували, скільки, відповідно проекту бюджету на 2018 рік, коштуватиме кожному українцю утримання вищого ешелону влади, а також скільки ми вже заплатили за утримання парламенту в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: