Строкова служба: в яких країнах і хто має обов’язково відслужити в армії

Читать на русском

Осінній призов на строкову військову службу в Україні розпочався в жовтні й був продовжений на місяць із метою якісного відбору та в зв’язку зі збільшенням кількості призовників для комплектування Національної гвардії та Державної прикордонної служби. Цього разу на військову службу планують призвати майже 18 тисяч осіб. «Слово і Діло» подивилося, в яких країнах світу існує загальна військова повинність та в якому віці й скільки служать строковики.

У світі є країни, в яких узагалі немає строкової служби, держави, в яких призов не проводиться в мирний час, а також країни, де періодично проходить призов до армії.

В Ісландії, Гаїті, Гренландії та Коста-Риці взагалі немає власної армії. Ніколи не існувало призову в Саудівській Аравії, адже там діє контрактна армія. Немає призову в Індії, ПАР та Японії.

Призов в Україні: скільки чоловіків забрали в армію в 2014-2018 рокахУ квітні-травні 2018 року в армію заберуть більш ніж 15 тисяч чоловіків. Частина служитимуть у Збройних силах, частина – в Держприкордонслужбі та Нацгвардії.

Відмовилися від призовної армії в мирний час Канада та Австралія. У Великій Британії призов запроваджувався під час світових воєн, а останні призовники демобілізувалися з армії в 60-х роках минулого століття.

У США призов скасували після війни у В'єтнамі, але всі чоловіки з 18 до 26 років зобов'язані стати на облік у Системі військової повинності. Тим, хто ухиляється від реєстрації, загрожує п'ятирічне тюремне ув'язнення та штраф у 250 тисяч доларів, хоча, як правило, все закінчується 5-місячним арештом.

У Німеччині призов призупинений із 2011 року, але Конституція ФРН передбачає, що всі чоловіки можуть бути призвані до армії з 18 років. У Франції з 2001 року щорічний призов замінили на День підготовки національної оборони, в якому обов'язково беруть участь усі чоловіки та жінки від 16 до 18 років. У Нідерландах призов діє лише на папері, а в реальності він не проводився з 1996 року.

З країн НАТО наразі призов зберігається в Данії для чоловіків від 18 років на 4-місячну службу), Естонії (чоловіки від 18 до 28 років зобов'язані проходити 11-місячну службу), Греції (чоловіки від 19 до 45, 8-місячна служба в армії або 12-місячна служба на флоті або у ВПС), Норвегії (всі громадяни від 19 до 44). Швеція та Литва повернули призов кілька років тому.

В Австрії та Швейцарії питання призову винесли на референдум 2013 року й більшість австрійців та швейцарців висловилися за збереження строкової служби. У Швейцарії чоловіки служать із 20 років на термін від 18 до 21 тижнів. Після проходження обов'язкової служби громадяни до 34 років (офіцери до 50) залишаються в запасі й мають проходити регулярні військові збори тривалістю до 21 дня. Сумарно потрібно відслужити 300 днів (офіцерам 600).

Як призовники ухиляються від служби в арміїСлово і Діло з'ясовувало, які в Україні найпопулярніші способи уникнути строкової служби в армії.

У Китаї до армії призивають у віці від 18 до 22 років на два роки. Ті, хто відслужив, залишаються в запасі до 45 років. Тим, хто ухиляється, загрожує великий штраф або трудовий табір.

Військовий обов'язок у Південній Кореї – від 18 до 31 року на 24 місяці. Студентам дають відстрочки, а єдиною можливістю повністю уникнути призову є медичні протипоказання. До їх переліку включений і гомосексуалізм, який у країні вважається захворюванням. За ухилення можна сісти до в'язниці на термін від 2 до 10 років, а у воєнний час – до 10 років.

Майже всі країни Латинської Америки мають строкову службу в армії. В Перу та Чилі солдатів набирають добровільно, а у Венесуелі, Болівії, Мексиці, Аргентині та Бразилії існує повномасштабний призов.

Найцікавіше проходить призов у Мексиці – за допомогою лотереї. Призовний вік – від 18 до 40 років. Призовники служать лише в армії, флот і ВПС комплектуються на добровільній основі. Існують відстрочки для студентів, ув'язнених і для тих, хто має утримувати сім'ю.

У Бразилії всі чоловіки зобов'язані стати на облік після досягнення 18 років і можуть бути призвані з 19 років. Без довідки про взяття на військовий облік неможливо отримати легальний дозвіл на роботу.

У Туреччині обов’язково служать чоловіки віком від 19 до 40 років. Громадяни без вищої освіти мають відслужити 12 місяців рядовими. Тим, хто «відслужив» у виші, можна обирати або 12 місяців служби офіцером, або 6 – рядовим. Студенти можуть не йти до армії до 28 років, ті, хто має вчений ступінь, – до 35, ті, хто живе за кордоном, – до 38 років. За ухилення від призову можна потрапити до в'язниці на термін від місяця до 10 років.

Жінки можуть вступити до лав збройних сил на добровільних засадах, але існують країни, де є військовий обов'язок для обох статей, наприклад, в Ізраїлі.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Матіос озвучив нові цифри щодо суїцидів та вбивств у армії.

Також ми писали, що Ярош відкликав батальйони УДА з Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: