Весняний призов-2018: чи є можливість відмовитися від строкової служби?

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Не варто забувати, що Україна перебуває у стані війни. Міжнародний досвід показує, що контрактна армія придатна лише для мирного часу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи початок нового весняного призову та перехід на контрактну армію.

Можливості контрактної армії

«Контрактна армія може існувати в мирний час, у рамках скороченого контингенту просто для підтримання боєздатності армії та обороноздатності країни. Така армія може брати участь лише в локальних конфліктах і виконувати локальні завдання. Але вона не здатна виконувати бойові завдання в регіональних конфліктах з оборони країни», – зазначив Перепелиця.

Призов в Україні: скільки чоловіків забрали в армію в 2014-2018 рокахУ квітні-травні 2018 року в армію заберуть більш ніж 15 тисяч чоловіків. Частина служитимуть у Збройних силах, частина – в Держприкордонслужбі та Нацгвардії.

Тобто контрактна армія не здатна обороняти країну під час війни в разі широкомасштабного наступу, підкреслив експерт.

«Те, що ми спостерігаємо на Донбасі, – форма локального конфлікту низької інтенсивності, де контрактна армія не здійснюватиме наступальних операцій для звільнення власних територій, коли вони захоплені противником. Тому навіть американська армія, яка після війни у В’єтнамі перейшла на контракт, у таких регіональних конфліктах має резервістів», – уточнив він.

Експерт додав, що основним принципом США є принцип колективної оборони, тобто дії в рамках НАТО.

«Якщо ми не маємо такої можливості, політичної волі, щоб переходити на принцип колективної оборони шляхом залучення Альянсу, значить, ми маємо розраховувати на власні сили в протистоянні зі значно сильнішим противником, яким є РФ», – пояснив він.

На його думку, в такій ситуації контрактна армія не зможе утримувати наступ.

Призов в Україні та проблеми мобілізації

«У такій ситуації опиратися потрібно на озброєння народу, що передбачає обов’язковий призов до ЗСУ для того, щоб виконати громадянський обов’язок», – наголосив Перепелиця.

Не варто забувати, що крім прав громадянина, є ще й обов’язки, уточнив експерт.

«Першим обов’язком громадянина є захист своєї країни. Сьогодні молодь не готова до такого захисту», – підкреслив фахівець.

Навіть система мобілізаційної підготовки, яка була в Радянському Союзі, вщент знищена, констатував він.

«Був такий період, ще за часів Ющенка, що знищили навіть військкомат, усю призовну документацію, яка стосувалася призиву та спеціальностей. Тому коли почалася війна на Донбасі, в нас був повний хаос із мобілізацією», – нагадав експерт.

Як призовники ухиляються від служби в арміїСлово і Діло з'ясовувало, які в Україні найпопулярніші способи уникнути строкової служби в армії.

За його словами, були навіть випадки, що добровольців посилали не на ті спеціальності, за якими вони були підготовлені.

На його переконання, сьогодні в Україні призов має бути обов’язково.

«Тому, якщо ми хочемо почувати себе громадянами й пишатись українською державністю, призов має бути обов’язковим. Якщо громадянин не виконує своїх обов’язків, то за це він має нести покарання», – резюмував Григорій Перепелиця.

Раніше «Слово і Діло» склало типовий портрет призовника-ухильника й зібрало найпоширеніші способи уникнути служби в армії.

Скільки строковиків забрали в армію в 2014-2018 роках – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: