Опалювальний сезон: чи готова Україна до зими та з чим будуть проблеми?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Не можна сказати, що запасів мало, але, звичайно, хотілось би більше. Особливо, якщо розглянути ситуацію в ключі виникнення надзвичайних ситуацій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи підготовку до опалювального сезону.

«У сховищах близько 16,4 мільярда кубометрів газу, може, трохи більше. Як правило, потрібно мати резерв. Форс-мажорів виключити не можна, вони можуть бути завжди. Саме для цього якісь запаси. Під це можна списати гроші, але запас усе одно потрібен. Так працює енергосистема», – зазначив Землянський.

У нас проблема інша – борги. Борги всіх перед усіма, крім «Нафтогазу», тому що всі винні «Нафтогазу», додав він.

При цьому він уточнив, що також є проблема інфраструктури.

«Невідомо, як поведе себе інфраструктура в цей опалювальний сезон, тому що в «Нафтогазу» є проблеми з недофінансуванням на утримання мереж – газових, теплових. Це викликає більше побоювань і ризиків, ніж наявність газу. Ну й, звичайно, сама якість нафтогазового менеджменту. Після березневих жартів #Прикрутити потрібно, щоб не було повторення такого роду ситуацій», – пояснив він.

За його словами, немає жодних гарантій, що такого не станеться, оскільки на перше місце ставлять більше питання фінансів, ніж енергетичне.

«У цьому також є ризик», – підкреслив енергетик.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар зазначив, що якщо взяти статистику використання протягом останніх трьох років, то газу вистачало. Ба більше, залишався нормальний запас у підземних сховищах.

За його словами, зараз ситуація принципово не змінилася. В підземці понад 16 мільярдів кубометрів газу, це цілком нормально.

«Тим більше газ продовжують закачувати. Запасів достатньо. Однак ризик в іншому. Не з точки зору того, чи вистачить газу, а з точки зору того, що облгази не надають кінцевої інформації про своїх споживачів, особливо ті, якими управляє регіональна газова компанія Фірташа. Посилання йде на те, що це нібито їхні комерційні справи», – пояснив Гончар.

Які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезоном – за посиланням.

Як заощадити та утеплити будинок, читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: