Українець витрачає вп’ятеро більше теплової енергії, ніж європеєць: як заощадити та утеплити оселю

Читать на русском
Оксана Поповичдепартамент ДАБК Києва

Як і в більшості країн Європи, житловий фонд в Україні споживає майже третину всієї кінцевої теплової енергії. За ним ідуть промисловість і транспорт. Але економіка України досі є однією з найбільш енергоємних у світі.

В індустріальному та соціальному секторі споживання ресурсів поступово зменшується: підприємства впроваджують альтернативні джерела енергії, існують і різні муніципальні програми, орієнтовані на поліпшення ситуації в дитячих садках та школах. Наприклад, у Києві вже провели комплексну термосанацію на 20 об'єктах, ще у 8 навчальних закладах роботи з утеплення планують провести до кінця року. Економія від впровадження таких програм оцінюється в понад 16 мільйонів гривень.

Інша ситуація з житловими будинками: низькі ціни на енергоносії не спонукали українців вкладати кошти в підвищення енергоефективності власної оселі. Як наслідок, пересічний українець витрачає вп’ятеро більше енергії, ніж європеєць.

Через неутеплені стіни, дахи та вікна будівель втрати тепла становлять майже 50%, ще приблизно 20% – через зношеність мереж та застаріле обладнання котелень. Це призводить до збільшення витрат на комунальні платежі, погіршення економічної та екологічної ситуації в країні.

Нині в Україні діють кілька проектів з енергоефективності.

Один із них – «70\30». Це конкурсна програма для житлових будинків ОСББ та ЖБК, яка спрямована на впровадження енергоефективних технологій. За умовами конкурсу учасники мають виконати не менш ніж два види робіт з утеплення, один з яких здійснюється коштом мешканців і становить 30% загальної вартості проекту, а другий – виконує місто, покриваючи вартість 70% від загальних витрат.

Серед переліку можливих робіт: встановлення приладів обліку, утеплення фасаду, модернізація інженерних мереж та освітлення, заміна вікон та дверей, встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Програмою вже скористалося 200 київських будинків.

Програма «Теплі кредити» діє в Україні з 2014 року. Її розпочинали як пілотний проект, який стимулював населення переходити на альтернативні види палива – держава частково компенсувала вартість заміни газових котлів на твердопаливні. Згодом програма поширилася й на придбання енергоощадного обладнання для власників будинків та ОСББ.

Програму реалізують два державних банки – ПриватБанк та Ощадбанк. Щоб отримати такий кредит, власники мають розробити техніко-економічне обґрунтування свого проекту й підготувати всі необхідні розрахунки. Крім того, в них має бути банківська виписка про наявність коштів на рахунку ОСББ або довідка про відкриту кредитну лінію. Наступного року на програму з державного бюджету виділять 400 мільйонів гривень.

Ще одну програму, яка допомагає українцям зберігати тепло, IQ energy, започаткував Європейський банк реконструкції і розвитку. Вона спрямована на модернізацію та утеплення житла. Міжнародна організація співпрацює з фінансовими установами в Україні, які надають кредити для фізичних осіб у розмірі 35% від суми інвестицій.

Окрім грошової допомоги, проект надає своїм учасникам консультаційні послуги. Консультують на теми технологій та обладнання для енергозбереження. Ця програма діятиме до 2020 року. Зареєструватися й подати заявку можна онлайн.

Оксана Попович, перший заступник директора Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю Києва

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: