«Нафтогаз» стягнув гроші з «Газпрому» в рахунок боргу

Читать на русском
Українська компанія зарахувала понад $9 млн переплати Газпрому за послуги транзиту, надані в серпні.

Нафтогаз надіслав Газпрому заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені, яка нараховується на заборгованість російської компанії відповідно до арбітражних рішень за транзитним контрактом від 28 лютого 2018 року.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Нафтогазу в середу, 10 жовтня.

«Нафтогаз» почав новий арбітраж у спорі з «Газпромом»Українська компанія вимагає від російської компенсувати, мінімум, 110 мільйонів доларів за відмову постачати газ.

У компанії нагадали, що 22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу ціноутворення на газ за контрактом на поставку газу в Україну, таким чином зменшивши його вартість, що автоматично призвело до зниження ставки вартості послуг і загальної вартості послуг транзиту газу, що надаються Нафтогазом.

У той же час Газпром, відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє НАК, який розраховує тариф відповідно до рішення арбітражу.

«Таким чином Нафтогаз зарахував більше $9 млн переплати за послуги транзиту, надані в серпні, як платіж у рамках виконання арбітражного рішення», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в кінці лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги Нафтогазу, зобов'язавши Газпром виплатити українській компанії $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором. З урахуванням боргу української сторони за поставлений газ близько $2,1 млрд, російська компанія залишилася винна $2,56 млрд.

На заборгованість Газпрому щодня нараховується пеня в розмірі $500 тисяч. На початку вересня розмір нарахованої пені перевищив $100 млн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: