В ОБСЄ відреагували на наміри запровадити санкції щодо телеканалів

Читать на русском
Будь-які обмеження, що накладаються на ці права, в тому числі в ім'я захисту національної безпеки або протидії пропаганді, мають бути суворо обмежені за масштабом.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив глибоку стурбованість з приводу рішення українського парламенту, в якому міститься заклик до санкцій щодо двох українських телеканалів, що в підсумку припинить їх діяльність.

Про це повідомляє офіційний портал ОБСЄ, пише «Слово і Діло».

ВР рекомендувала запровадити санкції проти деяких телеканалів: як голосували нардепиПроти телеканалів 112 Україна та NewsOne тепер можуть запровадити санкції. Які фракції та групи підтримують це рішення – на інфографіці.

«Я хотів би підтвердити, що свобода вираження думок і свобода засобів масової інформації є основними зобов'язаннями держав-учасниць ОБСЄ, які мають дотримуватися й виконуватися», – сказав Дезір.

«Будь-які обмеження, що накладаються на ці права, в тому числі в ім'я захисту національної безпеки або протидії пропаганді, мають бути суворо обмежені за масштабом, пропорційністю й забезпечувати відповідні гарантії від зловживань через незалежну судову систему. Я глибоко стурбований будь-яким майбутнім рішенням припинити або потенційно заблокувати регулярне функціонування ЗМІ в Україні», – зазначив політик.

Як наголошується в заяві, 4 жовтня Верховна Рада ухвалила резолюцію, в якій рекомендовано Раді національної безпеки України запровадити особисті та економічні санкції проти семи юридичних осіб, які володіють і контролюють українські телеканали «112 Україна» та NewsOne. Резолюція, серед іншого, пропонує скасувати або призупинити ліцензії на мовлення, надані цим юридичним особам, заборонити їм використання радіочастот, а також обмежити або припинити надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж цими юридичними особами.

Також нагадаємо, які наслідки матиме рішення Верховної Ради, «Слово і Діло» розпитало експерта Центру політико-правових реформ Богдана Бондаренка.

Раніше на телеканалі «112 Україна» відреагували на прохання Ради про санкції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: