Клімкін розповів, коли угорський консул повернеться на батьківщину

Читать на русском
МЗС України у четвер, 4 жовтня, передасть Будапешту ноту про висилку угорського консула з України.

МЗС України у четвер передасть Будапешту ноту про висилку угорського консула з України.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 3 жовтня, на прес-конференції в Києві повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Київ відреагував на відмову відкликати угорського консула з БереговогоУкраїнська сторона запропонувала угорській відкликати консула в Береговому в зв'язку з порушенням ним Віденської конвенції про консульські зносини та законодавства.

«Я запропонував Петеру Сіярто його (консула – ред.) відкликати ... Якщо цього не відбудеться, а я так розумію, що це не відбудеться з причини угорської позиції, відповідно, завтра ми передамо угорській стороні ноту про те, що він (консул у Береговому – ред.) має залишити свою роботу в Україні й, відповідно, Україну. Цей план багато разів оголошений», – цитує міністра «Європейська правда».

Клімкін додав, що надалі Київ вестиме дуже серйозні переговори з угорськими партнерами, й переговори будуть непростими. Він додав, що Україні необхідно, зі свого боку, докласти всіх зусиль, щоб «перехопити ініціативу» на Закарпатті: зупинити контрабанду та потік еміграції українців з регіону.

В Україні здійнявся скандал навколо видачі угорських паспортів у Береговому Закарпатської області. ЗМІ оприлюднили відео, таємно зняте в консульстві Угорщини, на якому нові угорські громадяни під келих шампанського складають присягу на вірність Угорщині й отримують документи.

У Міністерстві закордонних справ України пообіцяли перевірити це відео. А голова відомства Павло Клімкін заявив, що в разі підтвердження інформації МЗС прийме рішення про висилання консула Угорщини.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто у відповідь заявив про спроби залякати закарпатських угорців і пригрозив ще більше ускладнити євроінтеграцію України.

Пізніше стало відомо, що міністр Сіярто потрапив до бази сайту «Миротворець». Причиною внесення угорського міністра до «Чистилища» став «замах на суверенітет і територіальну цілісність України. Прямі загрози збройним вторгненням в Україну».

У МЗС Угорщини заявили, що внесення Сійярто до бази «Миротворця» свідчить про «антиугорські атаки» в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: