Демонстранти заблокували парламент Вірменії через новий закон

Читать на русском
Демонстранти заблокували всі входи і виходи в будівлю, де знаходяться депутати і журналісти.

Національні Збори Вірменії 2 жовтня ухвалили в другому і остаточному читанні законопроект, який забезпечує парламенту продовження роботи за умови відставки прем'єр-міністра.

Увечері того ж дня кілька сотень людей зібралися на акцію біля стін парламенту.

Як пише «Слово і Діло», демонстранти заблокували всі входи і виходи в будівлю, де знаходяться депутати і журналісти, повідомляє «Інтерфакс».

За документ проголосували представники Республіканської партії Вірменії, яка володіє більшістю голосів в парламенті і знаходиться в опозиції, а також Вірменської Революційної Федерації (АРФ) «Дашнакцутюн» і блоку «Царукян». У свою чергу представники блоку «Елк», в який входить партія прем'єр-міністра республіки Нікола Пашиняна «Цивільний договір», не взяли участі в голосуванні.

Як пише Sputnik Вірменія, ухвалений документ, по суті, блокує плани голови уряду провести позачергові вибори в обхід парламенту. Пашинян вже зажадав від «республіканців» покинути політичне поле Вірменії, звинувативши партію і їх союзників в тому, що вони дали старт контрреволюції. Прем'єр-міністр назвав спроби політиків марними і закликав своїх прихильників вийти на мітинг.

Акція на підтримку позачергових виборів до парламенту почалася також у другому за величиною місті Вірменії - Гюмрі. Інформації про зіткнення і провокації поки не надходило.

8 травня 2018 року депутати національних зборів Вірменії обрали прем'єр-міністром республіки Нікола Пашиняна, висунутого на цю посаду ліберальної фракцією «Елк». Вибори були проведені у зв'язку з відставкою прем'єр-міністра республіки, колишнього президента країни Сержа Саргсяна.

В результаті проведення у 2015 році конституційної реформи в квітні 2018 року Вірменія перейшла до парламентської форми правління, завдяки якій прем'єр-міністр отримав широкі повноваження і практично очолив всю систему виконавчої влади в республіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: