У Києві відкриють перший торговий центр над станцією метро. Чому радіти зарано?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

До кінця цього року в Києві відкриється перший торгово-розважальний центр (ТРЦ) Oasis над станцією метро «Героїв Дніпра». Будівництво розпочалося ще два роки тому. Зокрема, 8 вересня 2016 року під час будівництва було пошкоджене склепіння станції, протягом дня пошкодження було ліквідоване. Паралельно будівництво викликало протести місцевих жителів, які перекривали дорогу. Через це будівництво ТРЦ припинялося. Однак за деякий час у мерії повідомили, що владнали ситуацію. «Біля метро «Героїв Дніпра» великий базар і повний безлад із торгівлею. Ситуацію з хаотичною торгівлею потрібно виправляти – не лише на «Героїв Дніпра», а взагалі в усьому місті. Торгові центри мають бути. Це сучасний і цивілізований спосіб торгівлі. Я дав доручення, щоб провели опитування, щоб саме місцеві жителі висловилися «за» або «проти» будівництва. Адже будівництво торгового центру на «Героїв Дніпра» – це виключно справа жителів, що мешкають у цьому районі, а не тих, хто приходить на демонстрації», – заявив Кличко на засіданні Київради. При цьому мер додав, що за результатами опитування жителів 80 будинків у радіусі станції метро «Героїв Дніпра» було зібрано 3153 підписи тих, хто виступив «за». Наразі відомо, що новий ТРЦ відкриють уже в грудні.

Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько зазначив, що унікальним є те, що це буде перший такий центр над станцією київського метрополітену, але, здається, зарано кричати «ура».

За його словами, до цього моменту станція метро мала кілька виходів, підземні переходи й велике коло в центрі, й увесь цей простір був заповнений дрібними торговцями.

Дороги, парки та дитсадки: що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян»Слово і Діло розбиралося в обіцянках столичного мера Віталія Кличка на 2018 рік. У планах – турбота про дітей і нові парки.

«МАФи та лоточники вели свою бурхливу торговельну діяльність, з одного боку, не сподіваючись на державу, здобували собі доходи, з іншого – забезпечували житловий масив, розташований неподалік, продуктами й товарами повсякденного вжитку. І раптом вони зрозуміли, що незабаром їм доведеться забратися геть. Звичайно ж, ніхто не хотів йти зі звичних місць торгівлі», – пояснив він.

Однак якщо хтось десь вирішив, що торговому центру бути, то чинити опір цьому вже немає сенсу, додав експерт.

Він уточнив, що законодавство говорить, що для цього будівництва необхідно було провести громадські слухання.

«Слухання дійсно були проведені, варто віддати належне, за участю КМДА. В підсумку ухвалили законне рішення про те, що торговому центру над метро бути. Все це було загорнуто в гарну обгортку «боротьби з хаотичною торгівлею». Ось тільки вийшло так, що ситуацію не те що виправили, а повністю закрили», – акцентував фахівець.

Сьогодні вже відомо, що орендарями нових торгових квадратних метрів будуть не ті заповзятливі громадяни, хто вчора своїми активними діями забезпечував дохід своїм сім'ям, а супермаркет Varus, заклади громадського харчування «Пузата Хата» і KFC на фудкорті, KyivStar, Yves Rocher, «Золотий Вік» та інші, підкреслив він.

«Є якийсь осад, що «боротьба з хаотичною торгівлею і наведення ладу» – це не створення умов для підприємництва, не створення нових робочих місць, а повна ліквідація самого дрібного вітчизняного підприємця на догоду торгівим мережам», – констатував експерт.

За його словами, лише офіційно в Польщі зареєстровані понад 3 мільйони українців заробітчан.

«За таких подій виникає запитання, куди подітися активним українцям, якщо держава не дбає про дрібний бізнес», – резюмував Олег Приходько.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко пообіцяв, що цього року демонтують 1,6 тисячі незаконних МАФів.

Детальніше про те, що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян», – за посиланням.

Також аналітики порталу підбили підсумки чотирьох років роботи Кличко на посаді мера міста.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: