Чотири роки на посаді мера Києва: як виконує обіцянки Кличко

Читать на русском

Відтоді, як кияни обрали мером столиці Віталія Кличка минуло вже чотири роки. З 25 травня 2014 року видатний боксер став головним менеджером і завгоспом найбільшого мегаполісу України. Ми вирішили подивитись, як справляється зі своїми обіцянками мер Кличко, але оскільки запевнень було дуже багато, то ми розбили їх за роками. Перший рік каденції (2014-2015) включає як програмні передвиборчі обіцянки, так і ті, що були дані в подальшому. Запевнення, що почали виконуватися, переходили до списку обіцянок на наступний рік і накопичувалися, поповнюючись новими планами. З кількості виконаних обіцянок ми склали рейтинг відповідальності мера за роками.

Цікаво, що в перший рік роботи на посаді Кличко роздав найбільше обіцянок, але водночас і зміг виконати їх найбільшу кількість. З 130 запевнень і планів він втілив у життя 53, а 25 – провалив. Ще 52 наміри перейшли на наступний рік.

З планів Віталія Володимировича, що найбільше запам'яталися, був його намір підтримати ініціативу про заборону продажу спиртного після 22 години. З 24 вересня 2014 року в столиці набула чинності заборона на роботу кіосків після 22:00 в будні дні й після 23:00 – у вихідні та свята. Таке рішення ухвалила Київрада й затвердив мер столиці. Щоправда, це рішення було оскаржене в суді й у жовтні 2017 року заборону на продаж алкоголю після 22:00 скасували.

Віталій КличкоМіський голова Києва

А ось чого так і не вдалося домогтися меру столиці, то це покінчити зі щорічними відключеннями гарячої води влітку. Незважаючи на благі наміри Кличка, 4 серпня 2014 року ПАТ «Київенерго» відключило від теплопостачання всіх споживачів у столиці. При цьому в «Київенерго» відзначили, що лише 16,26% споживачів відключені через ремонтні роботи, а решта 83,74% – через зупинку теплоджерел. Але навіть через чотири роки, коли гарячою водою та опаленням у столиці знову займається муніципальна організація, кияни та гості Києва, в тому числі й ті, які приїхали на фінал Ліги чемпіонів, змушені терпіти горезвісну «профілактику мереж» та гріти воду в каструлі.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв покінчити з щорічними відключеннями води вліткуСказано 24 червня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Кличко обіцяв зробити так, що воду в Києві можна буде пити прямо з-під крана без шкоди для здоров'я. Для цього підготовлена навіть спеціальна програма, розрахована до 2020 року. Зараз готується техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу з випуску гіпохлориту натрію. Це сучасний елемент для очищення питної води. Також ідуть переговори з інвесторами про їхню участь у будівництві заводу.

Не вдалося перемогти меру в битві з МАФами. Почалася епопея з демонтажу незаконних куосків з обіцянки Кличка прибрати всі МАФи біля виходів із метро. Але саме влітку 2014-го особливо багато нічних кіосків з'явилося навколо станцій «Політехнічний інститут» та «Вокзальна». Відтоді була нескінченна кількість спроб прибрати кіоски, але вони з'являлися в інших місцях. У 2016 році з'явилася практика нічних погромів, коли кіоски зносили разом із товаром без попередження їхніх господарів, які залишалися без роботи. Поки що протистояння не завершилось якимось розумним компромісом.

Другий рік роботи мера (з 25 травня 2015 до 24 травня 2016 року) запам'ятався боротьбою активістів за збереження археологічних знахідок на Поштовій площі та проти забудови скверу Небесної Сотні. Зі 118 обіцянок Кличко виконав 41, а 27 – провалив. Ще 50 перекочували для подальшого виконання на наступний рік або перебували в стані виконання. А рейтинг відповідальності мера впав із 41% до 35%.

При цьому Кличко, як і обіцяв, встиг відкрити пішохідну зону відпочинку на Поштовій площі до Дня Незалежності. На Набережній Дніпра відкрили фонтан, встановили сучасне освітлення та лавочки, а спуски до набережної пристосували для дитячих візків і потреб людей з інвалідністю.

Однак мер так і не впровадив у 2015 році нову систему паркування автомобілів, а також не заклав на 2016 рік додаткові кошти до бюджету на закупівлю стентів для проведення безкоштовних операцій киянам із гострим інфарктом міокарда. Також не вийшло в мера запустити безкоштовний Wi-Fi на 5 станціях метрополітену.

Третій рік роботи мера Кличка (2016-2017) показав, що кількість його обіцянок скоротилося до 111, з яких він виконав 33, а 21 – не зміг. При цьому стало більше обіцянок, які були відкладені на потім або їх виконання розтягнулося в часі.

У 2016 році місто отримало обіцяні мером 15 нових сучасних «карет» швидкої допомоги, а також 19 нових тролейбусів. Буквально в останні дні перед Євробаченням підлеглі мера встигли завершити благоустрій інфраструктури навколо МВЦ, де проходив конкурс.

На третій рік своєї каденції Кличко передумав запускати швидкісний трамвай на Троєщину, пояснивши своє рішення тим, що це буде занадто дорого й простіше збудувати на житловий масив метро.

Ще мер запевнив, що наприкінці 2017 року розпочнеться будівництво метро на Виноградар. Протягом трьох років планується збудувати й запустити дві нові станції – «Проспект Правди» та «Мостицька». Це обійдеться місту в 5 млрд грн.

Такі обіцянки автоматично переходять на четвертий рік каденції Кличка. Так, у 2016 році він запевнив, що в 2019-му презентує оновлений Київський зоопарк до 110-річчя парку. Тоді ж він пообіцяв відремонтувати Окружну дорогу в Києві. З 21 лютого 2018 року, після того як у КМДА представили детальну карту будівництва нової Великої окружної, ремонт триває досі.

Але якщо з часом обіцянки перетворюються на довготривалі проекти, за які, можливо, доведеться відповідати вже іншому меру, то кількість виконаних намірів у Віталія Володимировича скорочується. На четвертому році управління містом він дав 129 обіцянок (на одну менше, ніж у перший рік своєї роботи), з яких 17 виконав, а 18 – провалив.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє затвердити новий генеральний план містаСказано 29 вересня 2017 р.Статус обіцянки: У процесі

У 2017 році Кличко нарешті, як і обіцяв, повернув Гостинний двір у комунальну власність. Точніше, зробив це Апеляційний господарський суд Києва, але Київрада ухвалила рішення «Про надання згоди на безоплатне прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Києва будівель, цілісних майнових комплексів установ культури, фізичної культури та спорту». Згідно з документом, Гостинний двір, будинок Національного цирку, Палац Спорту та Будинок Сікорського можуть перейти на баланс міста. Таке рішення ухвалили через те, що центральні органи виконавчої влади, які є балансоутримувачами, не мають фінансових ресурсів, щоб врятувати ці будівлі.

Який вигляд мав би Київ, якби Кличко виконав усі обіцянкиСлово і Діло

Всупереч обіцянці Кличка не підвищувати тариф на квартплату для киян, послуги з утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій подорожчали вдвічі.

Меру належить виконати ще 94 обіцянки, які він накопичив за всі попередні роки й дав за останній рік своєї роботи. Він має намір замінити фунікулерна більш сучасний, оскільки нинішньому вже понад 50 років. І за давньою традицією всіх київських мерів, Віталій Кличко також пообіцяв затвердити новий генеральний план міста] Документ хочуть ухвалити в 2018 році, й у ньому буде прописано, що кожне нове будівництво зобов'язане пройти громадські слухання, обговорення експертів та активістів.

Дороги, парки та дитсадки: що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: