Чи є ризик зриву опалювального сезону в Україні?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Те, що облгази не передали дані для створення реєстру абонентів, не дозволить створити сучасну прозору систему поки, завершити її формування, але без цього можна пройти опалювальний сезон.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи заяву керівника НАК «Нафтогаз Україна» про те, що подача обл- і міськгазами неповного обсягу даних для реєстру абонентів ставить під загрозу проходження опалювального сезону.

«Неподача повної інформації не дозволяє створити сучасну ефективну та прозору систему моніторингу. Дійсно, це гальмує формування ринку газу за європейським зразком. Перш за все, з точки зору мобільності. В цьому проблема. Однак, це не стане на заваді та приводом для того, щоб був зірваний опалювальний сезон», - вважає енергетик.

Навряд чи через це, споживачі не отримають вчасно газ. Скоріше за все, вже найближчим часом під тиском, але облгази подадуть потрібну інформацію і все налагодиться, припустив експерт.

За його словами, зрив опалювального сезону можливий через якісь технічні причини, але про саботаж поки говорити недоречно.

«Свого часу, десь до кінця 90-х був Торговий дім «Газ України» НАК «Нафтогаз України». Списки споживачів були у цих структур, а потім їх передали облгазам, разом з функцією торгівлі для населення. Тобто, грубо кажучи: «Нафтогаз» просить повернути своє», - розповідає енергетик.

На його думку, зараз глава «Нафтогазу» перебільшує, опалювальний сезон повинен розпочатися вчасно.

«Створення централізованої системи підвищує звичайно прозорість, але для торгівлі можна використовувати і стару систему. Так, буде гальмуватися реформа ринку газу. Але швидше за все, вихід знайдуть, щоб змусити облгази подати потрібну інформацію щодо споживачів», - вважає Сергій Дяченко.

Він припустив, що махінації з переліками дійсно є, оскільки газ все ж дешевше для населення, ніж для промисловості.

«І між переписами населення у нас ще подають газ з урахуванням «мертвих душ». Грубо кажучи, коли людина не має, але зі списку споживачів його не викреслювали. Потім цей газ йде для «своєї» промисловості за нижчими цінами. І якщо передати такі списки зараз, щоб запустити реєстр, то подібні махінації вже будуть неможливі. Це непрості речі, реєстр потрібен, але швидше за все, навряд чи це стане перешкодою опалювального сезону», - проаналізував Сергій Дяченко.

Керівник НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв вважає, що відбувається саботаж запуску нормальної роботи ринку газу.

Додамо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Ігоря Насалика запровадити комерційний облік ресурсів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: