Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Рева заявив, що у другій половині 2018 року планує розпочати монетизацію субсидій на рівні домогосподарств

17 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що у другій половині 2018 року планує розпочати монетизацію субсидій на рівні домогосподарств. «У нас є в планах проведення навіть монетизації в цьому році, другого етапу. Перший етап в нас почався з першого січня, коли замість клірингових розрахунків, бюджет почав платити живі кошти підприємствам-виконавцям комунальних послуг. В другій половині року ми плануємо все-таки розпочати процес монетизації на рівні домогосподарств, щоб живі гроші отримали люди і вони самі сплачували за житлово-комунальні послуги не чекаючи поки, як зараз людина платить свою частку і чекає коли держава дасть підприємствам гроші. А тепер кошти будуть даватись людям і вони щомісяця будуть, отримавши ці кошти, платити за житлово-комунальні послуги. Коли ми говоримо про систему субсидій зараз, ми готуємо документи на зміни в цій системі, вони будуть запроваджені з першого травня. Тобто, закінчився один опалювальний сезон, починається неопалювальний сезон, ми їх запроваджуємо. Коли ми говоримо про монетизацію, вона може бути розпочата з першого жовтня, з початку опалювального сезону», – про це поінформував міністр соціальної політики Андрій Рева (відео 24:04).
Не виконано
Сказано 17 квітня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=0h1WGQQUo38
  • https://interfax.com.ua/news/economic/505886.html
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/kabmine-gotovyatsya-vvodit-monetizatsiyu-1537956226.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-zaprovadiv-monetizaciyu-pilg-i-subsidij

Результат

27 грудня 2018 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Монетизація відбуватиметься у три етапи. З 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунка.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

ВИСНОВОК: перший етап монетизації субсидій на рівні домогосподарств було розпочато з 1 січня 2019 року, тому обіцянка отримує статус «не виконано».