Новий опалювальний сезон в Україні. Чи буде тепло та в чому ризик?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Якщо взяти статистику використання впродовж останніх трьох років, то газу вистачало. Ба більше, залишався нормальний запас у підземних сховищах. Зараз ситуація принципово не змінилася.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи підготовку до опалювального сезону.

«У підземці майже 16 мільярдів кубометрів газу. Це цілком нормально. Тим паче газ продовжують закачувати. Запасів достатньо. Однак ризик в іншому. Не з точки зору, чи вистачить газу, а з точки зору того, що облгази не надають кінцевої інформації про своїх споживачів, особливо ті, якими керує регіональна газова компанія Фірташа. Посилання йде на те, що це нібито їхні комерційні справи», – зазначив Гончар.

За його словами, це абсолютно не логічно, оскільки дає підстави не лише для зловживання, але й для зриву опалювального сезону.

Експерт пояснив, що для того, щоб розуміти, скільки газу потрібно, потрібно бачити кінцевого споживача. На цьому базуються європейські підходи до забезпечення споживачів енергоресурсами.

«Статистика бачить кінцевого споживача. Нехай навіть найменше домогосподарство в Альпах, але видно, скільки воно споживає. У нас це секрет за сімома печатями для регіональних газових компаній», – підкреслив він.

Опалювальний сезон: як заощадити на оплаті за тепло, якщо батареї в будинку холодніКоли в приміщенні менш ніж 12 градусів тепла, споживач може взагалі не оплачувати послугу. Але спочатку потрібно скласти акт-претензію. Як це зробити, дізнавались аналітики Слова і Діла.

Енергетик уточнив, що вони бережуть свою корпоративну базу даних, тому що там не лише видно кінцевого споживача, але й «мертві душі», підприємства, які давно не працюють, а на них списують обсяги газу, які формально спожиті, а практично продані за комерційною ціною.

«Тому претензії «Нафтогазу» до облгазів обґрунтовані. Зараз, коли облгази намагаються все це приховати, не йдуть на жодні поступки, а владні структури займають споглядальну позицію, є ризики, що в окремих регіонах можуть бути проблеми», – додав він.

«Нафтогаз» ставитиме питання жорстко, щоб обґрунтували потреби в газі, тим більше є серйозні заборгованості регіональних облгазів перед «Укртрансгазом». Ця історія довго тривати не може, хоча апокаліптичного сценарію також писати не варто, наголосив експерт.

«Напередодні виборів пристрасті не підуть на користь владі, адже влада й так багато в чому працює на користь різних малопрозорих схем, що бумерангом вдарить по ній. Зайві пристрасті не потрібні. Тут проблема в тому, що потрібно робити, й у тому, що хочеться», – резюмував Михайло Гончар.

Раніше аналітики порталу писали, як заощадити на оплаті за тепло, якщо батареї в будинку холодні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: