Супрун розповіла, як медики повинні перевозити пацієнтів

Читать на русском
Вона також підкреслила, що у всіх міжнародних протоколах є тільки одна рекомендація - транспортувати людину вперед ногами.

Пацієнтів можна і потрібно транспортувати вперед ногами.

Про це повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook в четвер, 20 вересня, пише «Слово і Діло».

«Іноді забобони перемагають здоровий глузд. Особливо дивує, коли спостерігаю віру в «погані прикмети» серед медиків - людей, які в прийнятті рішень повинні керуватися фактами, доказовою медициною і бути експертами по логічному мисленню», - написала Супрун.

Вона розповіла, що до неї недавно звернувся лікар з проханням вплинути на розвінчання забобону про те, що ні в якому разі не можна перевозити пацієнта на каталці або носилках ногами вперед, тому що так «виносять небіжчика» і це погана прикмета.

«Часто це відбувається за запитом самих пацієнтів або їхніх родичів, а часто і з ініціативи медпрацівників. Вони можуть навіть робити непотрібні або складні додаткові рухи, щоб розгорнути пацієнта в іншому напрямку, але це жодним чином не йде на користь нікому», - зазначила Супрун.

Вона також підкреслила, що у всіх міжнародних протоколах є тільки одна рекомендація - транспортувати людину вперед ногами. Ця рекомендація стосується транспортування пацієнтів як до будівлі лікарні, так і всередині.

На це, зазначає міністр, є важливі причини:

  • Це знижує ризик травмування людини, адже медики часто рухають каталку дуже швидко і можуть зачепити нею стіни, меблі або інші предмети.

  • Така позиція допомагає самому пацієнту бачити напрямок, куди його везуть.

«У всьому світі перевозити пацієнтів ногами вперед - усталена практика», - підкреслила Супрун.

Також Супрун розповіла про наслідки, до яких призводить нерозбірливий почерк медиків.

Раніше вона розповіла, як захиститися від ботулізму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: