Вселенський патріархат відреагував на погрози РПЦ

Читать на русском
Російська церква підтверджень свого статусу не має. Не було дано православній церкві в Росії томосу про автокефалію.

Всі сучасні православні автокефалії, крім стародавніх патріархатів, були створені томосом Константинопольської церкви.

Про це заявив архієпископ Тельміський Іов (Геча) в інтерв'ю виданню Cerkvarium, коментуючи зусилля патріарха Варфоломія в Україні та протидію цьому з боку РПЦ.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Єрарх також додав, що кожна з новітніх автокефалій проголошувалася в прив'язці до політичних чинників, зокрема через здобуття державної незалежності.

«Крім Вселенського патріархату, в історії православної церкви жодна інша помісна церква не проголошувала автокефалії», - заявив архієпископ.

Владика Іов підкреслив, що РПЦ не має права надавати автокефалію українській, як і будь-якій іншій церкві, бо це є прерогативою Константинопольського патріархату, як першого серед православних центрів у світі.

Також архієрей звернув увагу на те, що сама Російська церква підтверджень свого статусу не має. «Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії томосу про автокефалію», - зазначив він.

Україна обов'язково здобуде Томос про автокефалію - КлімкінУкраїнська православна церква неодмінно отримає автокефалію. Це прогноз міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Архієпископ додав, що погрози Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем, і залякування повторенням великого розколу на православ'я і католицизм є нікчемними.

«Щодо питання розколу і автокефалії в Україні, всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати когось в єресі. Тому погрози є, скоріше, зловживанням», - підкреслив архієрей.

І додав: «Автокефалія України пропонується Вселенським патріархатом не як зброя для війни, але як ліки, щоб залікувати церковний розкол».

Відзначимо, сьогодні в Москві відбудеться позачергове засідання Священного синоду РПЦ під головуванням патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Раніше в РПЦ заявили, що можуть розірвати відносини з Константинополем, в разі надання автокефалії УПЦ.

Нагадаємо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій призначив двох своїх повноважних представників для підготовки до надання автокефалії УПЦ. В УПЦ Московського патріархату цей крок назвали «грубим порушенням».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: