Автокефальна церква: складне майнове питання та інтерес Константинополя

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Держава в принципі не повинна втручатися в церковні справи. Це додаткові точки напруги в суспільстві, які нам не потрібні. У нас світська держава.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політтехнолог Тарас Загородний, оцінюючи наміри створити в Україні єдину помісну церкву.

«Насправді, такі ініціативи можуть більше зіграти в політичній площині, зокрема на користь Опозиційного блоку на наступних виборах. Уже пролунала заява про те, що це порушення ст. 35 Конституції. Фракція має намір мобілізувати електорат, в тому числі з цього питання. Це підвищує шанси Бойка потрапити до другого туру на президентських виборах, наприклад», - міркує політтехнолог.

Крім того, є нюанси щодо майнових питань, зазначив експерт.

У теорії, якщо припустити, що питання вирішене, потрібно розуміти – це не єдина церква, а автокефалія, уточнив він.

«Мова йде про об'єднання автокефальної церкви і КП. МП об'єднуватися ні з ким не збирається», - акцентував Загородний.

«Незрозуміло яким чином буде вирішено майнове питання. Тільки якщо в разі частини приходу МП об'єднатися з автокефальною церквою, тоді можливо майно перейде до церкви, яка отримає автокефалію від Константинопольського патріархату. З огляду на те, що Почаївська, Києво-Печерська лаври знаходяться під контролем МП і ніхто не має наміру переходити в нову церкву - незрозуміло як будуть вирішувати це питання», - пояснює політтехнолог.

Однозначно можна сказати, що є інтерес Константинополя в тому, щоб надати автокефалію, вважає експерт.

За його словами, таки чином буде розширено кількість пастви.

Рада підтримала постанову про єдину помісну церкву: як голосували нардепиНардепи підтримали звернення Порошенка до патріарха Варфоломія про створення єдиної православної церкви в Україні.

«Це контроль над однією з найбільших православних громад в світі. У цьому може бути інтерес Константинополя», - констатував Тарас Загородний.

Він підкреслив, що раніше Російська православна церква, як і РФ були в іншому статусі, світлі. Однак, зараз РФ під санкціями, розв'язала війну проти України і з моральної, і з фінансової точки зору це зменшило вплив РФ на Константинопольський патріархат.

«Якщо раніше вплив був досить сильний і централізований, то зараз він явно ослаб. Політика десь змішується з церковними питаннями і, якщо зараз на цьому тлі Константинополь дотримуватиметься позиції Російської православної церкви - це буде не виграшно для них. Тому вони можуть скористатися моментом і надати автокефалію», - резюмував Тарас Загородний.

Нагадаємо, 19 квітня спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Української помісної православної церкви.

Як депутати голосували за постанову про єдину помісну церкву - на нашій інфографіці.

Також «Слово і Діло» розбиралася, що в соціальних мережах думають про цю ініціативу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: