Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефалію

Читать на русском

Остаточне рішення про підписання томосу про надання автокефалії Українській православній церкві може бути ухвалене в жовтні під час засідання Синоду Константинопольського патріархату. Принаймні передбачена така складна процедура, незважаючи на заяву президента Порошенка про те, що Вселенський патріархат визнав себе правомочним надавати автокефалію УПЦ без узгодження з іншими церквами. Зараз існують 14 визнаних Константинопольським патріархатом автокефальних церков, і навряд чи Варфоломію вдасться уникнути непорозумінь із деякими з них. Ми пропонуємо подивитись, як свого часу отримували самостійність церкви країн Східної Європи, крізь які терни має ще пройти УПЦ для отримання томосу й до чого це в результаті може призвести.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат визнав себе правомочним надавати автокефалію без узгодження з іншими церквами й таким чином надав Україні право на створення Помісної соборної православної церкви.

«Вселенський патріархат ухвалив рішення про право Вселенського патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам право на створення Помісної Церкви. І в першу чергу Україні – права на створення Помісної Соборної Православної Української Церкви», – написав президент у Twitter.

Водночас на Архієрейському соборі Константинопольської церкви в Стамбулі 2 вересня, єпископи дійшли висновку, що процедура надання томосу може зайняти до одного місяця, оскільки всі дії цього Собору мають бути зафіксовані й, відповідно, затверджені Синодом.

Багатьом православним церквам знадобилися десятки років, щоб домогтися автокефалії. Чеська православна церква була заборонена нацистами під час Другої світової війни (в 1942 році). Після її закінчення ЧПЦ перейшла під юрисдикцію Московського патріархату. Домогтися автокефалії церква змогла лише в 1951 році, коли в ситуацію втрутився тодішній московський Патріарх Олексій I. Тільки після дозволу архієрейського собору РПЦ ЧПЦ отримала право на автокефалію.

Небезпеки томосу: три сценарії розвитку ситуації довкола створення єдиної помісної церквиПитання з наданням томосу начебто вже вирішили. Принаймні так вважають політики. А якщо ні? Три різних за напрямками сценарії розвитку подій – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

Польське православне духовенство почало домагатися незалежності від Московського патріархату після проголошення незалежності країни в 1918 році й отримало томос через 6 років. Однак у 1948 році під тиском радянських спецслужб польська церква «відреклася» від автокефалії й знову підкорилася РПЦ до падіння комуністичної влади в Польщі.

Сербська православна церква тричі домагалася автокефалії. Після проголошення незалежності від Османської імперії в 1879 році країна отримала автокефалію. В 1918 році утворилося Королівство сербів, хорватів і словенців (майбутня Югославія), в якому за рік відбулося об'єднання православних церков в єдину Сербську Церкву. А в 1920 році було проголошене об'єднання й відновлення Сербської патріархії.

У 1967 році Македонія відокремилася в автокефалію, проте її статус досі не визнаний Константинополем.

Що стосується перспективи отримання томосу УАЦ, то в разі його надання до нової помісної церкви увійдуть УПЦ КП, Українська автокефальна церква та кілька єпископатів УПЦ МП.

Своєю чергою УПЦ МП називатиметься «Український екзархат Російської православної церкви в Україні».

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що патріарх Варфоломій може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Також Філарет не виключив, що очолить УПЦ після надання томосу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: