У Брюсселі почнуться переговори щодо транзиту газу через Україну

Читать на русском
У Брюсселі переговори про транзит російського газу через Україну в ЄС триватимуть два дні. Нафтогаз готовий до співпраці.

У Брюсселі в середу, 12 вересня, почнуться тристоронні переговори (Україна, ЄС, Російська Федерація) щодо транзиту газу через Україну.

Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода» в Брюсселі Рікард Йозвяк у Twitter, пише «Слово і Діло».

«Північний потік-2»: віце-прем’єр розповіла про перемовини з європейськими державамиУкраїна ніколи не погодиться на реалізацію Північного потоку-2, а європейські політики сприйняли позицію Києва. Коментар в інтерв'ю для Слово і Діло.

Як повідомляється, переговори про транзит російського газу через Україну до ЄС триватимуть два дні.

«Представники України та Росії зустрінуться в Брюсселі сьогодні й завтра, щоб обговорити довгостроковий транзит російського газу в Європу через Україну з 1 січня 2020 року», – написав він.

Відзначається, що ще одні переговори на рівні експертів заплановані на 26 вересня. Крім того, можливо, що в жовтні відбудеться ще одне засідання на політичному рівні.

Також повідомлялося, що Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» візьме участь у тристоронніх переговорах на рівні експертів.

За підсумками переговорів 17 липня в Берліні була досягнута домовленість, що група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня для обговорення питання транзиту газу з РФ до ЄС через Україну після 2019 року.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова продовжити контракт на транзит газу через Україну в разі врегулювання спору між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Водночас у самому «Нафтогазі» підкреслили, що згадані Путіним два спори вже були врегульовані в Стокгольмському арбітражі. І проблема лише в тому, що «Газпром» не виконує рішення арбітражу – не постачає газ в Україну за цінами, які визначив арбітраж, і не платить нам $2,6 млрд компенсації, яку визначив арбітраж.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: