Підвищення цін на газ: що є ключовим у співпраці з МВФ для України

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Якщо говорити з точки зору гаманця звичайного українця, то підвищення цін на газ загрожує надзвичайно великими цінами. Такі великі суми не всі українські домашні господарства можуть потягнути. Навіть апеляції до ринку Європи, мовляв, вони платять набагато більше, не є до кінця правдивими.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

Якщо об’єктивно порівнювати, то, наприклад, Румунія платить не настільки більше, як про це говорить МВФ, або ті ж Словакія та Чехія, звернув увагу експерт.

Він додав, що варто порівнювати тоді зарплати, які отримують європейці, й відсоток у доході домашнього господарства, який витрачається на комуналку, тоді подивимося на українські реалії. Зрозуміло, що більшість населення сплачувати таку комуналку не зможе й перейде на субсидії.

«Із 60-70 мільярдів субсидій, які на сьогодні виплачує Україна своїм громадянам, суми зростуть до 100-120 мільярдів гривень щорічно. Тоді питання: для того, щоб отримати транш МВФ, ми беремо в них гроші, потім піднімаємо ціну, щоб отримати цей транш, і потім знову братимемо гроші в МВФ, щоб їх же пустити на субсидії, які потрібно буде витрачати, тому що ціна на газ піднята», – зазначив Давидюк.

Виходить якесь дивне, позбавлене сенсу замкнене коло, яке щоразу витягатиме з України по кілька мільярдів доларів, уточнив він.

Уже зрозуміло, що уряд, який очолює переговори з МВФ, робитиме все можливе, щоб не відбулося драматичного підвищення цін, оскільки Кабмін розуміє всю катастрофічність цієї ситуації й недалекоглядність усіх своїх попередників, акцентував політолог.

Нині перед українцями постає виклик: навчитися позичати, витрачати й, найголовніше, віддавати взяте. Не можна сьогодні запропонувати постійно перекредитовуватися, не віддаючи. Таким чином, ми перекладаємо борги, взяті за останні 10-15 років, на плечі своїх дітей та онуків, що геть не правильно.

За його словами, борги потрібно вміти віддавати, але при цьому не піддаватися маніпуляціям з боку олігархів, МВФ та політиків-популістів.

Потрібно вести нормальний діалог і відстоювати свій національний інтерес, підкреслив експерт.

«Найголовнішим важелем переговорів українського уряду з МВФ, зрозуміло, буде тіло боргу. Те, що ми хочемо віддавати, є найбільшим аргументом для подальшої співпраці. Але Кабмін також не може допустити дефолту, тому переговори все-таки потрібно вести й знаходити якісь компромісні точки», – пояснив він.

Політолог наголосив, що необхідно, щоб Україна не потрапила в стан дефолту й гіперінфляція не розбила нашу економіку, як, наприклад, у Венесуелі чи Туреччині, де є проблеми з місцевою валютою.

«З іншого боку, нам також не потрібно йти повністю на всі ті умови, які пропонує МВФ. Як показує стара політична мудрість, яку не озвучують у пресі, з трьох вимог МВФ потрібно виконати дві, й представники фонду будуть задоволені. А інколи й однієї вистачає. Тому потрібно запропонувати валютному Фонду інші речі, а не болюче підняття цін на газ для населення, тоді переговори завершаться успішно», – резюмував Микола Давидюк.

Нагадаємо, 26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: