Рада підтримала поправки президента до законопроекту про незаконне вивезення лісоматеріалів

Читать на русском
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про збереження українських лісів із поправками президента Петра Порошенка.

Парламент ухвалив в цілому законопроект №5495 «Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів» із поправками президента України, що встановлюють жорстку криміналізацію контрабанди лісу-кругляка й обмежують внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік.

Як пише «Слово і Діло», законопроект із поправками президента, що виключають пункт про заборону експорту паливної деревини, підтримали 246 народних депутатів.

Водночас, на думку голови профільного комітету ВР Віктора Галасюка, парламент має повернутися до цього питання й знайти можливості збереження заборони експорту дров, під виглядом яких з України вивозиться ліс-кругляк.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5495, згідно з яким, зокрема, обмежила внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік і тимчасово заборонила експорт дров (відповідні правки були внесені до другого читання).

Крім цього, суттєво посилена адміністративна та кримінальна відповідальність за незаконну вирубку лісу та його подальший експорт поза митним контролем (контрабанду).

До Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, вноситься норма, згідно з якою незаконна вирубка й перевезення, зберігання незаконно вирубаних дерев тягнуть за собою накладення на громадян штрафу від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (неоподатковуваний мінімум – 17 грн), а на посадових осіб – від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у чинному на сьогодні законодавстві – від 5 до 10 і від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідно).

Україна – лідер із контрабанди лісу до ЄС. Що ми можемо зробити?До країн ЄС з України імпортується більше незаконної деревини, ніж із будь-якої іншої країни світу. За словами прем’єра майже тисяча вагонів із лісом вийшли за межі України за останні тижні. Оцінили ситуацію експерти.

У разі повторного правопорушення протягом року розмір штрафу становить для громадян від 30 до 60 неоподатковуваних мінімумів, для посадових осіб – від 300 до 600.

Крім цього, згідно зі змінами до Кримінального кодексу України, переміщення через митний кордон України поза митним контролем або приховування від митного контролю необробленого лісоматеріалу або пиломатеріалів цінних або рідкісних порід карається позбавленням волі терміном від трьох до п'яти років.

Ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням її службового становища, караються позбавленням волі терміном від п'яти до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна.

Якщо ці дії вчинені організованою групою осіб або в особливо великих розмірах, передбачене покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 12 років із позбавленням права займатися певною діяльністю протягом трьох років і з конфіскацією майна.

Наприкінці липня президент України Петро Порошенко наклав вето на ухвалений Верховною Радою закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: