Україна – лідер із контрабанди лісу до ЄС. Що ми можемо зробити?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

20 червня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв ліквідувати схеми контрабанди на митниці. Прем'єр запевнив, що весь силовий блок показав «повну готовність і рішучість боротися з контрабандою». «План у нас готовий. Ми представляємо його, але попереджаю всіх: стережіться й починайте служити державі. Кожна гривня має бути в бюджеті», – наголосив Гройсман. Однак втішних новин поки не так багато. Згідно з доповіддю британської неурядової організації Earthsight, до країн ЄС з України імпортується більше незаконної деревини, ніж із будь-якої іншої країни світу. Ба більше, цієї продукції йде до ЄС більше, ніж із країн Африки, Південно-Східної Азії та Латинської Америки разом узятих. Сам прем’єр підтвердив, що майже тисяча вагонів із лісом вийшли за межі України лише за останні тижні. «І за кожним вагоном стоїть підпис, усе оформлено. Вони самі себе задокументували. І питання прокуратурі – спільно з правоохоронними структурами довести ці справи до суду», – заявив Гройсман. До слова, не лише прем’єр виявив бажання протидіяти контрабанді. Занепокоєння висловила й лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка пообіцяла після приходу до влади зупинити контрабанду лісу-кругляка.

Заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта переконаний, що потрібно йти шляхом відкриття власного виробництва.

«Однак потрібен бізнес-клімат, в якому ці виробництва будуть максимально захищені. Дійсно, виробництва в інших країнах працюють на українській сировині. В цьому винні ми самі. Тому що якби ми проводили реформи 15 років тому, то виробництва давно були б у нас. Зараз уже ланцюжки організовані інакше», – зазначив Кухта.

Однак нам усе одно потрібно реагувати й вивести в нормальне поле систему лісового господарства, підкреслив він.

Зокрема, слід запустити електронну систему управління, перекрити певні шпарини, які за схемами дозволяють вивозити ліс, додав експерт.

«Далі проводити реформи й наводити лад з точки зору створення умов ведення бізнесу, захисту власності. Щоб у нас почали відкриватися виробництва, які використовуватимуть цю сировину», – уточнив фахівець.

Він нагадав, що мораторій на вивезення лісу, який запровадили в 2015 році, не запрацював, а просто загнав цю галузь в тінь.

«У результаті це ще й незаконно. Тому потрібно повертатися до законодавчого поля, відповідно, запровадити чітке регулювання, тому що з повітря не з’явиться повна індустрія. Та й від того, що індустрія з’явиться, легше нам також не стане», – пояснив експерт.

«Питання в тому, щоб не лише виробництво в себе запустити, а й налагодити систему лісового господарства. Тобто слід імплементувати електронну систему управління. Крім того, слід перекрити незаконну вирубку», – акцентував він.

Лише жорсткими методами, заборонами чи криміналізацією навряд чи можна досягти результатів, наголосив фахівець.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла після приходу до влади зупинити контрабанду лісу-круглякуСказано 15 червня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

«Криміналізація може допомогти трохи, але все впирається в те, як організований процес. Без покращення системи управління ефекту не буде», – резюмував Павло Кухта.

Як відомо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв ініціювати криміналізацію статей щодо контрабанди.

Як з’ясували аналітики порталу, в Україні виявляють менше контрабанди.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: