Вселенський патріархат може надавати автокефалію без урахування думки Москви – Порошенко

Читать на русском
1-3 вересня в Стамбулі проходить Синаксис – збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходять раз на три роки.

Президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат визнав себе правомочним надавати автокефалію без узгодження з іншими церквами й таким чином надав Україні право на створення Помісної соборної православної церкви.

Про це він написав у Twitter у понеділок, 3 вересня, передає «Слово і Діло».

Небезпеки томосу: три сценарії розвитку ситуації довкола створення єдиної помісної церквиПитання з наданням томосу начебто вже вирішили. Принаймні так вважають політики. А якщо ні? Три різних за напрямками сценарії розвитку подій – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

«Вселенський патріархат ухвалив рішення про право Вселенського Патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам право на створення Помісної Церкви. І в першу чергу Україні – права на створення Помісної Соборної Православної Української Церкви», – написав президент.

Нагадаємо, 1-3 вересня в Стамбулі проходить Синаксис – збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходять раз на три роки.

В експертних церковних колах вважають, що на цьому Синаксисі обговорюватимуть питання автокефалії української та македонської церков. Однак вирішення цих питань – це прерогатива не Синаксису, а Синоду, орієнтовні дати якого – 9-11 жовтня. В УПЦ КП вважають, що Вселенський Патріархат надасть томос українській церкві до кінця року.

1 вересня Українська православна церква Московського патріархату заперечувала, що Варфоломій I повідомив патріарху Московському Кирилу про рішення надати автокефалію УПЦ, і заявила, що Константинопольський патріархат лише повідомив про розгляд всіх можливих варіантів її надання. Однак архієреї Вселенського патріархату підтвердили право церкви самостійно дарувати автокефалію, без згоди інших церков.

Раніше повідомлялося, що патріарх Варфоломій може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Також відзначимо, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна обов'язково отримає томос про автокефалію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: