Держбюро розслідувань – ФБР для України?

Читать на русском
Євген Крапивінексперт ЦППР

ДБР часто порівнюють з американським ФБР, але нинішня модель Держбюро розслідувань не дуже схожа на ФБР.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін, оцінюючи створення в Україні Державного бюро розслідувань.

«ФБР у першу чергу займається питаннями тяжкої злочинності, тяжкими корупційними злочинами, організованою злочинністю та іншими видами злочинності. Це, по суті, головний орган із розслідування всіх важких кейсів», – зазначив Крапивін.

Він нагадав, що в нас свого часу таку модель хотіли запровадити в головному управлінні ще МВС, а потім від цього відмовилися, щойно створили НАБУ. Почалося це в 2015 році, відтоді ми розподіляємо підслідність за різними органами.

«Тому ДБР розслідує лише злочини чиновників, правоохоронців, суддів та військові злочини. Тяжкі корупційні злочини залишаються за НАБУ», – пояснив фахівець.

За його словами, єдине, в чому може бути схожість, – застосовуватимуться нові аналітичні методи розслідування.

«Тобто не класичні силові, коли приходять з обшуками, тимчасово вилучають майно, а потім розбираються в справі. Уже будуть якимось чином спочатку збирати бази даних, аналізувати інформацію, порівнювати. Однак, знову ж таки, потрібно буде дивитися на результати в майбутньому», – уточнив експерт.

Фахівець наголосив, що вся історія порівняння ДБР із ФБР походить із 2014 року, коли дійсно відповідно до КПК, перехідних положень мало бути утворене ДБР, і вся його підслідність мала бути такою ж, як у ФБР.

«Проте парламент тоді пішов іншим шляхом – запровадили НАБУ. Відтоді ДБР – це вже не ФБР», – додав він.

На його думку, порівнювати не зовсім доречно, тому що в американців умовно є тяжкі злочини, які дійсно розслідує один орган централізовано на федеральному рівні – ФБР, а всі інші злочини розслідують локальні поліції, яких є безліч.

«У нас є чітко розділена підслідність. Чимось займається поліція, чимось – НАБУ, решту віддали ДБР чи СБУ. Тобто немає якогось єдиного центру управління. Тому ДБР не схоже на ФБР», – резюмував Євген Крапивін.

Як повідомлялося раніше, на утримання Державного бюро розслідувань у січні-березні 2018 року витратили 1 мільйон 504 тисячі 273,35 гривні.

За даними «Слова і Діла», 20 грудня 2017 року голова Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що у вересні 2018 року будуть відкриті перші кримінальні провадження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: