Третій місяць голодування Сенцова. Чого домагається РФ і що ми можемо зробити?

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Навряд чи в Кремлі домагаються смерті Сенцова. Це буде сильним ударом по репутації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керівник адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров, оцінюючи заяву адвоката Олега Сенцова про погіршення стану здоров’я режисера, зокрема втрату 30 кілограмів, анемію та низький пульс.

Правозахисник наголосив, що Ямал – це традиційна російська репресивна машина, а переміщення осіб з окупованих територій – це воєнний злочин за Женевськими конвенціями.

«Згідно з женевськими конвенціями, РФ не мала права переміщувати людей. Сенцов мав залишитися в Криму. Але ж Росія не вважає себе окупантом. Вони розглядають Сенцова як російського громадянина», – констатував він.

За його словами, складно робити прогнози й говорити, чи відбудеться звільнення взагалі.

«Нам залишається далі тиснути на Кремль через міжнародні організації. Тому що акції, які проводяться в Україні, хіба що можуть підтримувати моральний дух самого Сенцова, якщо він про них дізнається. Ефекту від них мало», – уточнив експерт.

На його думку, смерті Сенцова в РФ навряд чи домагаються, але щось прогнозувати дуже складно.

«По-перше, організм у всіх різний. Звичайно, Кремль намагається це контролювати. По-друге, дії Кремля не завжди керуються логікою, доступною здоровому глузду», – підкреслив він.

Правозахисник наголосив, що голодування, безумовно, привертає увагу всього світу до проблеми. Ще в радянські часи це було способом боротьби політв’язнів проти режиму, за права, за звільнення.

Він нагадав історію відомого політв’язня Анатолія Марченка, який у 1986 році оголосив смертельне голодування за звільнення всіх політв’язнів.

«Із такою самою вимогою. Він голодував 117 днів, його примусово годували, причому, за словами самого політв’язня, це були радше катування. В підсумку після виходу з голодування він помер на 12-й день, організм не витримав. Тому зараз Україні потрібно підтримувати лист діячів до Сенцова з проханням припинити голодування», – резюмував Борис Захаров.

Додамо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: