Хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту

Читать на русском

Після анексії Криму й початку агресії на Донбасі Росія почала справжнє «полювання» на українців. За сфабрикованими звинуваченнями в російських СІЗО та в'язницях сидять більш ніж 60 наших громадян. Незважаючи на численні заклики міжнародних організацій, впливових людей та іноземних держав, Росія поки не збирається звільняти ані Олега Сенцова, ані Олександра Кольченка, ані Романа Сущенка, ані інших незаконно утримуваних українців. Деякі з них вдалися до крайніх заходів і оголосили голодування до виконання їхніх вимог.

Сьогодні вже 100 днів, як голодує Володимир Балух. У серпні минулого року російський суд засудив його до 3 років і 7 місяців ув'язнення в колонії за «незаконне зберігання й носіння зброї та вибухівки». Голодування Балух оголосив 19 березня на знак протесту проти свого вироку. Буквально позавчора, 25 червня, адвокат українця розповіла, що йому стало гірше, він уже не може виходити на прогулянки.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

З вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ та в Криму вже 44-й день голодує режисер Олег Сенцов. Він засуджений на 20 років за «підготовку терактів». Відомості про його стан надходять суперечливі, російський омбудсмен взагалі заявила, що він «у вазі не лише не втратив, а й два кілограми додав».

25 червня прохання помилувати Сенцова президенту Росії Володимиру Путіну передав генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. Однак у РФ уже заявили, що це не стане підставою для якихось дій з їхнього боку.

На підтримку Сенцова тиждень голодував інший український політв'язень – Олександр Кольченко. Голодування він припинив, оскільки, за його словами, переоцінив свої сили й виявився занадто слабким.

Також із вимогою звільнити всіх незаконно утримуваних українців 25 травня голодування оголосив Олександр Шумков. У Росії його звинувачують в участі в екстремістських організаціях, йому загрожує до 6 років позбавлення волі.

8 червня голодування почав Станіслав Клих, який вимагає перевести його з колонії через погані умови утримання. Сьогодні український омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Клих перебуває в критичному стані, почалися серйозні проблеми з нирками й серцем.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, юридичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) проголосував за проект резолюції щодо звільнення українських політв'язнів, утримуваних у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: