Чому Трампа визнали найгіршим президентом в історії США?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Якщо проаналізувати, то за всю історію президенти були дуже різними й ухвалювали різні рішення. Не можна сказати, що Трамп найгірший у цьому контексті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олександр Мусієнко, оцінюючи рейтинг The New York Times, згідно з яким Дональда Трампа визнали найгіршим президентом в історії США.

Заангажованість американських ЗМІ

Експерт зазначив, що якщо пригадати історію США ХIХ-початку ХХ століття, то президентів постійно критикують, тому що є рішення, які комусь не подобаються.

«Це природно й нормально в демократичному суспільстві», – додав він.

За його словами, в цій ситуації не виключена певна лояльність медіа до демократів.

«Цей рейтинг не зовсім об'єктивний. NYT вкотре демонструє свої симпатії до демократів. Така тенденція була помітною ще на стадії передвиборчої кампанії. Якщо пригадати, які матеріали та статті розміщувались, який посил у них був, то насправді йому вже пророкували, що він буде найгіршим, хоча Трамп на той момент ще нічого не зробив узагалі», – підкреслив Мусієнко.

На його думку, рейтинг складно назвати абсолютно об’єктивним.

Передвиборча програма Трампа: що буває, коли виконуєш обіцянки

Політолог звернув увагу, що Трампа обрали в тому числі завдяки обіцянкам, які він проголошував, і зараз він їх виконує, а подобається це комусь чи ні – інше питання.

«Трампа можна критикувати за певні рішення, які він ухвалює, за його емоційність, за висловлювання в соцмережах, але критикувати його за те, що він виконує обіцянки, які він давав своїм виборцям, взагалі дивно», – наголосив експерт.

Він уточнив, що Трамп якраз дає відповідь на запит, який виник у суспільстві.

Люди в принципі вже перестали вірити словам і хочуть дій. Трамп якраз дуже добре відповідає на цей запит. Він сказав, що зробить, і робить. Інша річ, наскільки ефективно, позитивно чи, навпаки, негативно. Це вже буде видно з часом.

На наступних виборах стане все зрозуміло, і якщо Трампа оберуть, значит, народ схвалює його політику, додав політолог.

За його словами, в республіканців доволі високі рейтинги й навряд чи в них будуть великі проблеми.

«Поки що та політика, яку вони проводять, схвалюється. Як буде далі – поки відкрите питання», – пояснив Мусієнко.

США з Трампом і без нього: країна свобод чи обмежень?

Трампа багато критикують через політику мігрантів, та чи то історія забувається, чи є інші причини, але в США завжди діяли різні обмеження, підкреслив експерт.

«Були й раніше обмеження щодо мігрантів, права на проживання. Були й обмеження щодо прав людини. До сьогодні деякі з них також діють. Наприклад, США не визнають деякі міжнародні угоди та конвенції, що стосуються захисту прав людини, які натомість визнає ЄС. І нічого – США свідомо йдуть на певні обмеження», – акцентував політолог.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

Він нагадав, що свого часу діяла заборона громадянам США їздити на Кубу.

«Це також можна вважати обмеженням права пересування в демократичній країні. Але це все було. Просто Трамп свої рішення подає в експресивній манері, хоча питання мігрантів було в його передвиборчій програмі. Всім зрозуміло, що США – країна мігрантів, вони її збудували та розвивали», – зазначив Мусієнко.

Експерт навів приклад, що свого часу в США взагалі діяло обмеження, суть якого полягала в тому, що коли громадянин приїжджав до певного штату, він мав обов’язково належати до протестантської громади.

«Це було обов’язково. Тобто це вже було обмеженням щодо віросповідання певною мірою.», – констатував політолог.

«Будь-яка країна на те й незалежна, що може проводити свою міграційну політику, подобається це комусь чи ні. А інші пункти передвиборчої програми – модернізацію інфраструктури в країні, плани щодо розвитку промисловості, нову хвилю індустріалізації – Трамп намагається виконувати. Та й зниження податків для бізнесу є традиційним для республіканців, на відміну від демократів, які підвищували податки, хоча обидва табори намагалися знаходити золоту середину», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як відомо, в рейтингу кожного президента США оцінювали за шкалою від нуля до 100.

Перше місце в рейтингу посів Авраам Лінкольн із результатом 95,03 бала. У трійці лідерів також опинилися Джордж Вашингтон (92,59 бала) і Франклін Рузвельт (89,09 бала).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: