Вибори-2019: про що свідчать антирейтинги

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Це важливі дані, які замірюють для того, щоб зрозуміти, скільки виборців точно не проголосують за певного кандидата.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи останнє соцопитування КМІС.

«Антирейтинги показують, що, наприклад, якщо в нас із усіх виборців 40% не визначилися, то з них 20% не проголосують за Тимошенко. Це важливо для моделювання загальної картини, для роботи політичних консультантів», – зазначила Одарченко.

Щодо показників, то слід розуміти, що в будь-якої особи при посаді антирейтинги зростають, уточнила вона.

«Це відбувається через те, що в суспільства виникає відчуття, що сподівання, які покладалися, в підсумку не виправдалися. Це притаманно не лише українським політикам. Це відбувається і в Макрона, і в Трампа. Ця історія класична. В нас антирейтинги доволі високі, це факт», – пояснила політтехнолог.

На її думку, це свідчить про те, що Порошенко використовуватиме адмінресурс та інші подібні методи, щоб працювати не електорально, а тиснути іншими способами.

Своєю чергою політолог Олександр Мусієнко підкреслив, що антирейнтинг свідчить про запит на оновлення влади.

Скільки разів за час президентства Порошенко «перерізав червону стрічку»Петро Порошенко за час президентства відкривав школи, пам'ятники, бібліотеку, станцію метро й навіть відремонтовану ділянку дороги.

При цьому він зазначив, що в будь-якої влади під кінець каденції рейтинг падає.

«Це об’єктивний процес. Навіть за виборами в Туреччині це видно. Хоча Ердоган переміг на виборах, але що ближче було до виборів, то більш стрімко його рейтинг падав. Це нормально», – додав політолог.

За його словами, зараз важливо, що робитиме команда президента, щоб підняти антирейтинг під вибори.

«Скоріш за все, почнуть активно працювати над відкриттям інфраструктурних проектів, перерізанням стрічок. Тобто почнуть з’являтися різноманітні ідеї для того, щоб знову звернути увагу на свою позицію, щоб виборець побачив, що не все так погано в Україні й можна ще раз обрати цього президента на 5 років», – уточнив Мусієнко.

За даними антирейтингу, найвищий відсоток – у глави держави Петра Порошенка (48,3%). На другому місці – Юлія Тимошенко (22,3%), на третьому – Олег Ляшко (19,5%).

Нагадаємо, наступні президентські вибори мають відбутися в березні 2019 року.

Скільки разів за час президентства Порошенко «перерізав червону стрічку» – на нашій інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало, що в кінці каденції Порошенко став виконувати менше обіцянок.

Також стали відомі топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: