Рік президентства Макрона: що не так і яка його роль у Нормандському форматі?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Рік тому практично чверть французьких виборців (23,75%) проголосували за зміну політичної еліти у Франції. В другому турі 7 травня 2017 року він завоював 66% голосів французьких виборців і здобув переконливу перемогу. За тиждень, 14 травня, новий глава держави, будучи рекордно молодим для такої посади – на той момент йому було лише 39, – офіційно став президентом Франції. «Він молодий, гарний і талановитий», – саме так тоді писали про нього більшість французьких ЗМІ, називаючи його то «прибульцем», то «вундеркіндом». Річницю президентства Макрона французи відзначили масштабними протестами.

«Слово і Діло» оцінило рік президентського терміну та його роль у форматі «нормандської четвірки» щодо України.

Директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин акцентував, що як би Саркозі, а наразі й Макрон не говорили, що вони продовжують традиції Шарля де Голля, й не малювали на своїх знаменах Кельтський хрест, все одно вони є ставлениками глобального американського капіталу й основну гру замовляють США.

Стала відома дата зустрічі Порошенка з Меркель і МакрономПрезидент України Петро Порошенко проведе зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і главою Франції Еммануелем Макрона 10 травня в німецькому місті Ахен.

«Проблема Макрона в тому, що політика відрізняється від того дипломатичного державного протоколу, який був вироблений Британською імперією, коли вона правила французьким світом. Вони так не поводяться. Яскравий приклад – Ялтинська конференція. Тут є питання вигоди, розуміння того, хто старший. Ніхто не бреше більше, ніж політики-вихідці з транснаціональних корпорацій», – зазначив Мішин.

«Макрон від початку постановочний персонаж, такий собі сюрприз від корпорацій. Тому він і виграв парламентські вибори. Його рейтинг почав знижуватися вже через два місяці», – додав експерт.

На його думку, якби вибори були на кілька місяців пізніше, то партії та її більшості не було б.

«Макрону потрібно віддати належне – він відображає запит електорату на нових героїв. Однак поки Макрон ні в чому особливо не досяг успіху», – уточнив фахівець.

«Макрон далеко не самостійний гравець. Це лише верхівка айсберга, за яким стоять більш вагомі й серйозні гравці у вигляді французького та світового транснаціонального бізнесу. Тому ми не можемо поки сказати, що такий експеримент, як просування менеджера-Макрона, якого виводили серйозні люди, успішний», – пояснив Мішин.

За його словами, в Макрона поки немає чіткої й конкретної стратегії чим спробувала скористатися й Україна.

«Йдеться про так званий план Макрона, що був анонсований АП. Але в подальшому про план Макрона ніхто й нічого не говорив. Представники світового французького олігархічного капіталу дуже швидко зрозуміли, в чому річ. Спроба України маніпулювати провалилася», – підкреслив Мішин.

Франція намагається бути лідером, показати, що мають бути такі герої. Але такі герої з'явилися нізвідки й часто йдуть у нікуди. Навряд чи варто говорити про політичне довголіття Макрона. Рік Макрона абсолютно не схожий на 100 днів імператора Наполеона. Немає нічого тріумфального.

«Він намагається бути яскравим, але ані ваги, ані відданих прихильників, ані стратегії в нього немає. Лідер стає лідером, коли в нього з'являється надійна команда. Коли в опонентів з'являється бажання помститися, то вони стикаються на початку з тим, хто за лідером. А хто за Макроном? Немає радників, немає групи», – наголосив Мішин.

Щодо українськго питання, то слід розуміти, що Франція в «нормандській четвірці – очі й вуха США», акцентував фахівець.

«Самостійно грає фактично тільки Меркель. У «нормандській четвірці» Макрон усе-таки радше є провідником американського бачення врегулювання ситуації на Донбасі. Проблема в тому, що при фрагментації еліти в США, яка сталася в зв'язку з обранням Трампа, США більше не єдині», – пояснив він.

Тому в Нормандському форматі Макрон є не двигуном, а додатковим гальмом, крім РФ, щодо питання миру на Донбасі.

«Залишається в «нормандській четвірці» тільки Меркель. Німеччина дійсно послідовно веде інтереси України», – резюмував Андрій Мішин.

Нагадаємо, понад 160 тисяч французів вийшли 5 травня в Парижі на акцію протесту проти соціально-економічної політики, що проводиться урядом президента Еммануеля Макрона.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: