Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 10-13 липня

Читать на русском

Минулий пленарний тиждень Верховної Ради не можна назвати вдалим: розгляд питання щодо складу Центральної виборчої комісії був зірваний, а найчисельніша фракція взагалі відмовилася голосувати через це (хоча, як виявилося, і без «Блоку Петра Порошенка» голоси в залі знайти можна). Цей тиждень завершує восьму сесію, народні депутати після роботи в комітетах розійдуться на канікули. Чи встигнуть вони перепризначити Центрвиборчком, невідомо. «Слово і Діло» розбиралося, за що фракції та групи готові голосувати 10-13 липня.

Спікер Ради Андрій Парубій запропонував розпочати роботу із законопроекту, який стосується заборгованості «Укроборонпрому», а також блоку аграрної політики (до нього входять 10 питань). У середу, за словами Парубія, може бути розпочатий розгляд питання про бізнес-омбудсмена. «Я нагадаю: це питання, яке має велику кількість правок. І ми можемо, за нашою традицією, почати в середу, пройти всі ключові правки й, відповідно, в четвер першим питанням завершити розгляд та ухвалити рішення», – зазначив він.

Законотворча діяльність Ради: хто активніше за всіх працював у червніУ парламенті в червні з'явилися 183 нових законопроекти, більшу частину внесли нардепи, два ініціював президент, 12 – Кабмін.

У четвер парламент розгляне низку ратифікацій і заключний законопроект із тих питань, які стосуються судової реформи (про статус суддів у зв'язку зі створенням Вищого антикорупційного суду). Крім того, на порядку денному будуть питання національної безпеки іта оборони.

Під час Погоджувальної ради обговорили також невдале голосування за ЦВК. Фракція «Народного фронту», яка була однією з тих, хто зірвав голосування, заявила, що зацікавлена в якнайшвидшому вирішенні питання. «Але ситуація, коли подання президента містить 14 кандидатів на 13 посад членів ЦВК, щонайменше незрозуміла більшості зали, й голосування це довело в четвер. Вийти з неї можна лише за допомогою нового подання президента з 13 прізвищами на 13 вакансій», – заявив лідер фракції Максим Бурбак.

У «Блоці Петра Порошенка» наполягали, щоб оновлення складу ЦВК було одним із перших питань порядку денного цього тижня. «Опозиційний блок» знову вимагав, щоб у поданні президента були кандидатури від усіх фракцій. «Воля народу», своєю чергою, заявила, що питання формування ЦВК не є першочерговим, поки не розглянуті блоки аграрного сектора, екології й питання, пов'язані з Чорнобильською АЕС.

Без БПП і ЦВК: як пройшов тиждень у Верховній РадіВерховна Рада знову не змогла переобрати склад Центральної виборчої комісії, а фракція БПП відмовилася голосувати.

«Самопоміч» закликала якнайшвидше ухвалити законопроект про виведений капітал. У «Батьківщині» заявили, що Рада не впоралася зі своїм завданням на цю сесію, тому що займалася питаннями, «які нецікаві українським громадянам». «Я думаю, що цього тижня ми не зможемо вже змінити остаточно порядок денний, але з вересня Верховна Рада має запрацювати по-іншому», – підкреслив Сергій Власенко.

Голова фракції «Опоблоку» Юрій Бойко закликав цього тижня ухвалити законопроект, який розблокує виплати шахтарям, а також законопроект, який дасть переселенцям право голосу.

«Радикали» вимагали цього тижня в першочерговому порядку розглянути закон про вибори за пропорційною системою. «Ми знаємо, що є плани президента достроково розпустити парламент, щоб через фальсифікації на мажоритарці знову провести більшість до парламенту. Новий закон про вибори – це і є реальна боротьба з корупцією, а не імітація, яку робить нинішня влада», – заявив лідер фракції Олег Ляшко.

Група «Відродження» нагадала, що вони виступають за звіт керівництва НАК «Нафтогаз» і Міністерства енергетики про ситуацію з тарифами. Крім того, група зажадала, щоб у Раді виступила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун (щодо медичної реформи) та керівництво Міністерства оборони (з питання купівлі квартир для військових).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Андрій Парубій сподівається, що депутати оновлять склад Центральної виборчої комісії наступного пленарного тижня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: