ЄС просять закликати Путіна звільнити українських політв'язнів

Читать на русском
Денісова закликала послів ЄС звернутися до президента Путіна, щоб він звільнив політв'язнів, які утримуються на території РФ та в окупованому Криму.

Український омбудсмен Людмила Денісова закликала послів ЄС звернутися до президента Росії Володимира Путіна, щоб він звільнив політв'язнів, які утримуються на території РФ та в окупованому Криму.

Як пише «Слово і Діло», про це вона заявила в ефірі «Свободи слова» на ICTV, передає «Укрінформ».

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«Напередодні саміту «Україна-ЄС» я дійсно звернулася сьогодні (2 липня - ред.) до послів та закликала їх, щоб вони звернулися до президента РФ Путіна, щоб саме він виконав гуманітарну місію та звільнив наших політв'язнів, яких утримують в РФ та тимчасово окупованому Криму», - повідомила уповноважена ВР з прав людини, коментуючи зустріч у парламенті з послами країн ЄС.

«Будь-який тиск на Путіна буде дуже добрим та все-таки наблизить можливість для наших політв'язнів бути вдома», - підкреслила Денісова.

Український омбудсмен розповіла, що під час зустрічі з послами ЄС повідомила їх про те, що незважаючи на домовленості, які були досягнуті між президентом України Порошенком і Путіним, російська сторона зірвала ці домовленості.

«Ми пропонуємо все-таки виконати ці домовленості, реалізувати усі гарантії, які надав мені президент Путін, щоб я могла відвідати українських політв'язнів. Я вже запропонувала «дорожню карту», щоб задовольнити обидві сторони - російському омбудсмену та мені - здійснити візити. Але ми наголошуємо, що це можливо лише на умовах дзеркальності, синхронності та взаємності», - наголосила вона.

2 липня Людмила Денісова заявила, що оскільки російська сторона не допустила її до жодного українського політв'язня, то і російського омбудсмена не допустять до затриманих росіян до виконання домовленостей.

Як повідомлялося, уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова зустрінеться з послами ЄС щодо ситуації з відвідуванням українських політв'язнів, які перебувають в Росії.

Як можна було використати ЧС у Росії для звільнення українських політв’язнів?У МЗС України не виключають, що РФ може погодитися на звільнення українських політв’язнів під час проведення ЧС із футболу. Міркували про ситуацію експерти.

З 15 червня український омбудсмен Людмила Денісова перебувала в РФ з метою відвідування незаконно засуджених українців, але їй не дозволили зустрітися з жодним із політв'язнів - зокрема відмовили у допуску до Олега Сенцова, який голодує в російській колонії з 14 травня, до Романа Сущенка, Миколи Карпюка.

28 червня Денісова вчергове не змогла потрапити до колонії «Білий ведмідь» у Лабитнангі, щоб відвідати Олега Сенцова.

Омбудсмен заявила, що поінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандату як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв'язнів у Росії.

Нагадаємо, Україна готова передати Росії 23 засуджених росіянв обмін на 23 українців, які утримуються в РФ.

Раніше Геращенко розповіла, що РФ не просила про видачу Вишинського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: