Як можна було використати ЧС у Росії для звільнення українських політв’язнів?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Наші громадяни перебувають у місцях позбавлення волі в РФ як політичні заручники, вони повністю залежать від волі Кремля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи ситуацію зі звільнення українських політв’язнів та недопуском Людмили Денісової до Сенцова та Карпюка.

«Весь процес обміну суто політичний. Відбудеться це чи ні, залежить лише від того, чи є якісь домовленості. На жаль, як показують події, на сьогодні готовності відпускати когось немає. Йдеться про те, що український уповноважений з прав людини так і не змогла оглянути Сенцова. Тобто навіть у доступі до тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі, РФ відмовляє», – зазначив Павліченко.

На його переконання, це також певний показник і сигнал про те, що немає бачення якихось можливих додаткових механізмів співробітництва чи домовленостей на цьому фронті.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

Поки немає чітких перспектив, що дозволяють говорити про обмін, додав він.

За словами правозахисника, це питання, яке вирішується лише на політичному рівні. Все залежить від того, що скаже сторона, яка утримує.

«Для Кремля якраз не стільки важливий імідж, скільки важливо мати таких заручників, адже вони утримують їх як силу, свою здобич. Це як бандити, які взяли когось у полон. Поки вони їх тримають, вони отримують якісь преференції. Ми маємо справу з такою терористичною державою», – пояснив Павліченко.

Навіть голодування не може вплинути на ситуацію, прикладів не багато, що такі акції впливають на вирішення ситуації, уточнив експерт.

«Це також політична акція, яка є болісною, яка мотивує весь світ підтримувати тих, хто незаконно засуджений Кремлем, не дає забути про цю ситуацію, але це не мотивує керівництво РФ», – наголосив він.

«Кремль проводить свято футболу. Пишається тим, що вони в центрі уваги. Все решта залишається осторонь. Це сьогоднішній стан речей. От якби ЧС у Росії скасували, це справді вплинуло б на Путіна. Велика Британія серйозно поставила питання з отруєнням Скрипалів. Якби настільки ж серйозно поставили питання й реально зламали Чемпіонат світу з футболу, тоді це вдарило б по РФ. От тоді б у Кремлі вже вдалися до інших заходів», – підкреслив правозахисник.

У Кремлі вважають, що ніхто на них не впливає, акцентував він.

«Тепер РФ розцінює себе гравцем великого рівня, якого такі речі, як протести й маніфести, не стосуються», – резюмував Олександр Павліченко.

Як повідомлялося, Тетяна Москалькова не зможе відвідати в українському СІЗО керівника РІА «Новости-Украина» Кирила Вишинського доти, доки український уповноважений із прав людини Людмила Денісова не потрапить до режисера Олега Сенцова, який із 14 травня проводить протестне голодування.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що відомо про українських політв'язнів у РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: