Місія (не)здійсненна: що потрібно робити, щоб відкликати депутата в Україні

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Відкликання депутата за народною ініціативою – чи не про це мріють українці? На жаль, навіть зусиль найактивніших із них не вистачить, щоб гарантовано відкликати депутата через його незадовільну роботу чи ще з низки підстав.

Поки що активні виборці можуть ініціювати відкликання депутата місцевої ради. Однак механізму відкликання народного депутата виборцями досі немає.

Одразу зазначимо: в кожному разі, рішення про відкликання депутата ухвалює не лише народ. Навіть якщо процедура досконало дотримана, останнє слово за керівним органом партії, від якої висувався депутат.

Народний депутат

Найгірша ситуація з відкликанням нардепів. Конституція та закони України визначають вичерпний перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата. Однак ініціативи з народу в ній немає. Тобто, незважаючи на те, що згідно зі ст. 5 Основного закону, носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в державі є народ, самі пересічні виборці позбавлені можливості відкликати людину, яку самі ж і делегували до Верховної Ради.

Як звернутися до народного депутатаЗвернення до народного депутата може допомогти вам пришвидшити вирішення проблеми або навіть дати поштовх до написання нового закону.

Цікаво, що в колишній конституції УРСР такий інструмент був передбачений. А на зорі незалежності, в 1995 році, навіть був ухвалений закон «Про відкликання народного депутата». Однак уже наступного року, згідно з положеннями ухваленої Конституції, таке положення про можливість відкликання нардепів за волею виборців безслідно зникло. А згодом, у 2001 році, змінами до закону «Про статус народного депутата» був остаточно скасований механізм відкликання народних обранців.

Наразі деякі нардепи вносять нові законопроекти, які могли б виправити цю ситуацію. Втім, шанси на те, що це стане можливим, вкрай малі.

Місцеві депутати

Дещо кращою є ситуація на місцевому рівні. Й справді, у прикінцевих та перехідних положеннях закону «Про місцеві вибори» був детально прописаний правовий механізм відкликання місцевих депутатів за народною ініціативою через його безвідповідальність.

Як визначити рівень безвідповідальності депутата? Підстав може бути кілька:

  • ним були порушені Конституція та закони України;

  • депутат пропустив більш ніж половину пленарних засідань ради або засідань постійної комісії;

  • обранець без поважних причин не виконував своїх депутатських обов’язків;

  • він чи вона не стали виконувати свої передвиборні програми;

  • нарешті, депутат проігнорував обов’язок звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.

Сама процедура відкликання не надто складна в юридичному плані, втім, потребує чітких покрокових дій.

По-перше, відкликати депутата місцевої ради мають громадяни України, які відповідно до закону про місцеві вибори, є виборцями цієї місцевої ради.

По-друге, ініціатори зборів мають за 2 дні до проведення мають повідомити про це в ЗМІ, чітко вказавши місце й час.

По-третє, необхідно зібрати збори виборців у кількості не менш ніж 300 осіб для відкликання депутатів у містах обласного значення чи 100 осіб для міста районного значення. На зборах потрібно простою більшістю голосів ухвалити 3 рішення:

Занадто ризиковано: нардепи не хочуть розробляти законопроекти про можливість їх відкликанняБагато народних депутатів обіцяли розробити законопроект про можливість їх відкликання виборцями. Ніхто не виконав обіцянки.

  1. Про внесення пропозиції щодо відкликання депутата за народною ініціативою із зазначенням підстав відкликання.

  2. Затвердити кількісний та персональний склад ініціативної групи (не менш ніж 50 осіб для міста обласного значення та 10 осіб для міста районного значення), визначити офіційного представника.

  3. Затвердити форму для збирання підписів виборців про відкликання депутатів.

Представник ініціативної групи в триденний термін має повідомити територіальну виборчу комісію про факт проведення зборів і надати письмовий протокол цих зборів. Після цього починається сам процес збору підписів. В ньому також є низка нюансів.

Щоб відкликати депутата місцевої ради, потрібно зібрати певну кількість підписів за формулою: суму голосів за всі партії, які подолали 5% бар’єр, потрібно поділити на кількість депутатів у раді. Так визначається виборча квота. Наприклад, на місцевих виборах 2015 року до Житомирської міської ради 5% бар’єр подолали 6 партій. Сукупно за них проголосували 58 тисяч 384 виборці. Загалом у раді 42 місця, тож 58384/42 = 1390 підписів потрібно зібрати, щоб відкликати депутата. Для обласної ради ця кількість підписів буде більшою.

Для збору підписів у містах районного значення відводиться 10 днів, обласного значення – 20 днів. Після збору підписів вони надсилаються на розгляд відповідної ТВК. Остання перевіряє правильність, і якщо все було зроблено правильно, то надсилає до керівного органу партії, від якої висувався депутат.

І ось тут найцікавіше: партія може або ухвалити рішення про відкликання депутата, або відмовити в такому рішенні. Цікаво те, що чинне законодавство не передбачає підстав для відмови партії в задоволенні народної ініціативи. А значить, звернення ініціативної групи до суду не матиме юридичної перспективи.

Депутати селищної ради, сільські голови

Найпростіше відізвати депутатів селищних рад і сільських голів. Цей механізм і справді працює.

Прогули у Верховній Раді: чому депутати не ходять на роботу?У ВР пропонують ввести кримінальну відповідальність за кнопкодавство. Інша проблема депутатів – прогули. Чому нардепи не ходять на засідання, міркували експерти.

Адже щоб відкликати депутата місцевої ради, обраного в одномандатному виборчому окрузі, потрібно зібрати 50% + 1 підпис від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні на відповідних місцевих виборах в одномандатному окрузі. Тобто, якщо загалом у виборах до сільської ради взяли участь 900 осіб, то достатньо 451 підпису за відкликання депутата.

Але й у таких випадках керівництво партій може вступитися за своїх депутатів і почати тиснути на виборців, щоб ті не збирали підписи. Все залежить від того, хто більш організований – партійне керівництво чи самі виборці.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: