Занадто ризиковано: нардепи не хочуть розробляти законопроекти про можливість їх відкликання

Читать на русском
Багато народних депутатів обіцяли розробити законопроект про можливість їх відкликання виборцями. Ніхто не виконав обіцянки.
Слово і Діло

Якби українці мали право відкликати народних депутатів у разі незадовільної роботи, половина парламенту точно була б порожньою. Але ця ідея виглядає привабливою для виборця, тому деякі нардепи пообіцяли створити відповідний механізм. І не створили. Це як зі скасуванням депутатської недоторканності – такий пункт має бути в програмі кожного депутата.

Загальна схема відкликання народного депутата така: виборець може скористатися цією можливістю, якщо парламентар порушив Конституцію України, систематично не ходить на засідання Верховної Ради та комітетів, «кнопкодавить» або його діяльність не відповідає принципам і положенням передвиборчої програми.

Сергій РудикНародний депутат України
Рудик пообіцяв надати місцевим громадам право відкликати депутатів усіх рівнівСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Балотуючись на виборах у 2014 році, розробити відповідний механізм обіцяли, зокрема, Сергій Мельник, Сергій Хлань, Петро Сабашук, Владислав Бухарєв, Борис Козир, Володимир Зубик, Андрій Шинькович (навіть пообіцяв, що працюватиме над цим у першу чергу), Ярослав Дубневич а Андрій Река. Жоден із цих депутатів не зареєстрував законодавчої ініціативи.

Такий самий пункт був у програмі Петра Юрчишина. В липні 2015 року Юрчишин підтримав законопроект «Про місцеві вибори», який надає повноваження громаді відкликати депутатів місцевих рад. Тоді ж нардеп повідомив «Слову і Ділу», що розробляє відповідний проект закону. Але за два роки його робота результатів не принесла.

Після парламентських виборів 2014 року почалася нова хвиля таких обіцянок. «Вважаю, що має бути закон, за яким громадськість могла б відкликати свого депутата, якщо він не виправдовує сподівань: сприймає парламент як хобі, не бореться за інтереси виборців, хоча б раз на рік не дає звіт про свою діяльність», – говорив Олесь Довгий. Але обіцяти – не означає зробити. Руки Довгого до внесення документа не дійшли.

Згодом внести законопроект про право відкликання представників усіх гілок державної влади обіцяв Вадим Рабінович. За його словами, це дасть хоча б мінімальну можливість впливу на владу. Можливо, відчути цей вплив Рабінович не схотів і законопроект ініціювати не став. Минулого року Сергій Каплін пообіцяв протягом тижня ініціювати зміни до Конституції щодо відкликання нардепів. Але дива не сталося – законопроекту Каплина також досі немає.

Володимир Гройсман на посаді спікера Ради говорив, що парламент розгляне питання впровадження механізму відкликання депутатів виборцями. «Я вважаю, що відповідальність депутатів ВР за виконання своїх обов'язків має бути підвищена», – підкреслив він. Незважаючи на це, поки Гройсман керував Радою, такий законопроект розглянутий не був. Своїх ініціатив Гройсман також не реєстрував і пішов на посаду прем'єр-міністра, так і не виконавши обіцянки.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що політики обіцяють зробити в разі своєї перемоги на виборах.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: