Прогули у Верховній Раді: чому депутати не ходять на роботу?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Проблема невідвідуваності депутатів базується на тому, що депутати в робочий час просто займаються іншими своїми справами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи ситуацію з прогулами депутатів.

«Те, що ми часто спостерігаємо тишу в сесійній залі через відсутність та прогули нардепів, є показником рівня політичної культури», – зазначив Дуда.

За його словами, європейський досвід визначає члена парламенту як неймовірно авторитетну фігуру, часто навіть як вершину політичної кар’єри для політика. Статус депутата у сприйнятті самими депутатами там зовсім не такий, як в Україні.

Боротьба з кнопкодавством і бійками: як нардепи обіцяють поліпшити роботу РадиПорушення регламенту Ради фіксуються майже на кожному засіданні – кнопкодавство, прогули, а іноді й бійки. Слово і Діло аналізує обіцянки щодо реформування роботи парламенту.

«Проблема прогулів ще й у тому, що в нас, мабуть, три чверті нардних депутатів є бізнесменами, для яких великою мірою мандат – це просто статус, що дозволяє їм краще вирішувати власні бізнесові проблеми. Тому більшу частину робочого часу депутати займаються власним бізнесом, а не політичною роботою», – пояснив політолог.

Він додав, що навіть робота в округах часто спускається на помічників.

«В принципі, це доволі ефективно, гроші під це виділяють. Часто це навіть нв роботі з виборцями жодним чином не позначається», – уточнив експерт.

Як показує досвід, на засідання ходять найбільше ті, хто бізнесу не має, хто, як правило, живе із зарплати, підкреслив політолог.

«Звичайно, є ті, хто живе поза Києвом, їхні сім’ї поза столицею, але основна версія прогулів – бізнес. Має бути відповідальність. Але відповідальність за прогули самі собі депутати забезпечити не можуть», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, народний депутат України Сергій Каплін пообіцяв ініціювати низку змін до українського законодавства. Зокрема, запровадити систему штрафів за прогули народних депутатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: